A hétvégén is sok dolguk akadt a vízirendőröknek

2021. 08. 09., h - 13:20
Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2021. augusztus 6. és 8. között tizenkét esetben összesen tizennyolc személyt mentettek ki a tóból, valamint ittas hajóvezetőt is találtak.

A hétvége során a strandolók több esetben kerültek olyan helyzetbe, amiből a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni. Műszaki hibás, szélben elsodródott, vagy felborult vitorlásokat, kajakkal, gumicsónakkal az erős hullámzásban elsodródókat segítettek ki szorult helyzetükből az egyenruhások.

2021. augusztus 7-én délután a vízirendőrök a Balatonfüred előtti vízterületen ellenőriztek egy vitorlás kisgéphajót. Az intézkedés során a hajóvezetőnél alkalmazott légalkoholmérő készülék pozitív értéket jelzett, ezért az egyenruhások a hajót a kikötőbe vontatták a férfit pedig elfogták, és a Balatonfüredi Rendőrkapitányságra állították elő, ahol ellene járművezetés ittas állapotban vétség gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak.

Szintén augusztus 7-én a járőrök a Siófok előtti vízterületen két gyereket vettek észre, akik gumicsónakon sodródtak több mint ezer méterre a parttól. Szombat délután két kajakos egy felfújható sporteszközzel akart Badacsonyból Balatonfenyvesre átevezni, ám kifáradtak és önerejükből nem tudtak partra jutni. Vasárnap –többek között- egy csónakból  vízbe esett férfi, és egy kite szörfös került bajba, akinek ernyője a víz alá merült. A vízirendőrök mindnyájukat a partra segítették.

 

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy a következő napokban ismét rendkívül meleg időjárás várható, amely nagyban kihat mindenki szervezetére, de főleg az idősebbekére.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsai:

  • Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, inkább a parti sávban hűsítse magát!
  • Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!
  • Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek használatával még csak most ismerkednek!
  • Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdőeszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vagyunk a vízmélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással van a szervezetre!
  • Amennyiben nem biztosak saját úszni tudásukban és vízijárművekkel vízre mennek, mindenképpen viseljenek mentőmellényt!
  • Lehetőleg kerüljék az extrém melegben a hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) való nyílt vízen tartózkodást!
  • Lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt, a szeszes italtól befolyásolt vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes!
  • A parttól távol kerüljék az egyedül való úszást, fürdőeszköz használatot!
  • Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt! Ha a part mellett elalszik a gumimatracon, akkor is kisodródhat a mély vízbe.

Vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat. Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rendőri intézkedés a fővárosban

Az egyik internetes hírportál videóján látható intézkedés nem függ össze az ’56-os megemlékezéssel. A rendőrök azért bilincselték meg férfit, mert előzőleg megütött egy padon ülő másik embert.

 

A rendőrség a lakosság segítségét kéri

A Siófoki Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya segítségnyújtás elmulasztása miatt 14060/1359/2021. bűnügyi számon ismeretlen tettes ellen folytat eljárást.

 

Ellopta, majd visszavitte

A komáromi rendőrök gyanúsítottként hallgattak ki egy 28 éves bábolnai férfit, aki a gyanú szerint ellopott egy teherautót, és még kábítószert is fogyasztott.