Az idegenforgalmi szezont értékelték

2020. 09. 29., k - 15:08
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

A Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság 2020. szeptember 29-én tartotta szezonzáró ülését.

A nyári idegenforgalmi szezonban céljaként fogalmazta meg a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (BKKB) a Balaton régióiban és a Velencei-tó térségében a lakosság és az ide látogatók szubjektív közbiztonságérzetének fokozását és a közlekedés rendjének fenntartásával az üdülőkörzetekbe irányuló közúti forgalom folyamatosságát. A négy főkapitányság – Fejér, Somogy, Zala és Veszprém – a társ- és civil szervezetekkel együttműködve valósította meg feladatait a turisztikai időszak elvárásainak alárendelve a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság (VMRFK) irányításával. A szakmai tevékenység összehangolására Anda György rendőr ezredes, a VMRFK rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese kapott felhatalmazást.

A videókonferencia keretében 2020. szeptember 29-én megvalósuló szezonzáró értekezleten dr. Fellegi Norbert rendőr ezredes, a VMRFK vezetője köszöntötte a résztvevőket. Ezután Anda György rendőr ezredes az értékelésében kiemelte, hogy a bizottság által felügyelt turisztikai területeken összességében 8,5 %-kal csökkent a nyomozás elrendelések száma az előző évi adatokhoz képest. Az idegenforgalmi területek baleseti helyzetét tekintve a személyi sérüléssel járó balesetek száma 0,5% -kal csökkent, valamint ittas járművezetés miatt a rendőrök 25,4 %-kal kevesebb személlyel szemben kezdeményeztek eljárást. A térségre továbbra is a szélsőségektől mentes bűnügyi és közbiztonsági viszonyok voltak a jellemzők.

Az idei szezon olykor szeszélyes, viharokkal tarkított időjárása azt eredményezte, hogy az előző évhez képest összességében 37%-kal nőtt a vízből kimentett személyek száma.

A bizottság elnöke kiemelte továbbá, hogy a rendőrkapitányságok nyári időszakban jelentkező feladatainak végrehajtásában a rendészeti fakultációs középiskolák tanulói – a bűnmegelőzési osztályok koordinálásával - diákjárőr tevékenységet és általános prevenciós tájékoztató jellegű feladatokat láttak el.

Az értekezlet elöljárójaként dr. Csapó Gábor rendőr alezredes, rendőrségi tanácsos, az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság, Közrendvédelmi Főosztály, Közterületi és Őrszolgálati Osztályának vezetője megköszönte a bizottság munkáját és jónak értékelte az elvégzett tevékenységet.

A BKKB jövő évi elnöki tisztségét a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság vette át.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Halálos baleset a 8-as számú főúton

Két személygépkocsi ütközött, egy személy megsérült és egy fő életét vesztette Szentgálnál, a rendőrök teljes útlezárás mellett helyszínelnek.