Fokozott ellenőrzés eredményei a Balaton északi partján

2019. 07. 15., h - 14:42
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

A balatonalmádi, a balatonfüredi és a tapolcai rendőrkapitányságok illetékességi területein hajtottak végre közlekedésbiztonsági akciót.

A nyári idegenforgalmi szezonban jelentkező bűncselekmények megelőzése, megakadályozása, az elkövetők felkutatása és a közlekedés biztonsága érdekében tartottak fokozott ellenőrzést 2019. július 13-án 22 óra és 2019. július 14-én 4 óra között Veszprém megyében, a három Balaton-parti rendőrkapitányság illetékességi területén. A Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság elnöke által meghatározottaknak megfelelően végrehajtott fokozott ellenőrzésben a rendőri erők mellett polgárőrök és a  Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai is részt vettek.

A rendőrök mintegy 179 magyar és 10 külföldi hatósági jelzésű járművet ellenőriztek és több mint 200 sofőrnél alkalmaztak alkoholszondát, melynek eredményeként ittas járművezetés miatt 5 személy ellen büntetőeljárás indult, további 1 sofőr részére közigazgatási bírságot szabtak ki a mért értéknek megfelelően.

bkkb

Engedély nélküli vezetés, a jármű nem megfelelő műszaki állapota, érvénytelen hatósági engedéllyel vagy jelzéssel való közlekedésért és egyéb kisebb fokú szabálysértések miatt 9 feljelentés készült, 3 közlekedőnek helyszíni bírságot szabtak ki, a biztonsági öv használatát 3 személy mulasztotta el, velük szemben közigazgatási eljárást kezdeményeztek a járőrök.   

Hazánkban zéró tolerancia van érvényben, mely a szeszes ital fogyasztásának teljes tilalmát jelenti a gépi meghajtású jármű vezetője részére, a jármű vezetése előtt és alatt egyaránt. Soha ne üljön ittasan gépi meghajtású jármű volánja mögé, valamint olyan járműbe sem, melyet láthatóan ittas személy vezet! Ne engedje meg családtagjának, rokonának, barátjának, ismerősének sem, hogy ittas állapotban gépi meghajtású járművet vezessen!

Az ittas járművezetés növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Aki ittasan vezet, elfogadhatatlan kockázatot vállal, mert nemcsak saját magát, hanem a közlekedés más résztvevőit is veszélyezteti. Már kis mennyiségű szeszesital-fogyasztás hatására is nő a reakcióidő, kedvezőtlenül változik a veszélyérzékelő képesség és tompulnak a reflexek.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a jövőben is kiemelt figyelmet fordít az ittas járművezetők forgalomból való kiszűrésére. A tragédiák, személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek megelőzéséért azonban a legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek.

A fokozott ellenőrzés a jövőben is folytatódik.

...hogy mindenki hazaérjen!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértők Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba tizenöt határsértő Csongrád megyében. A rendőrök ötöt feltartóztattak, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísértek, további tíz főt pedig elfogtak, ellenük idegenrendészeti eljárás indult.