1 hónap - 1 téma: Digitális kártevők és biztonsági mentés

2018. 04. 24., k - 08:42
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A rendőrség 2018 márciusában a számítógépes vírusok és más rosszindulatú szoftverek ellen ad hasznos tanácsot az online világ felhasználói számára.

A számítógépek és mobileszközök internetre történő csatlakozása jelentősen megkönnyíti a számítógépes vírusok és más rosszindulatú szoftverek elterjedését. 2017-ben 4,2 másodpercenként jött létre egy új digitális kártevő, ami azt jelenti, hogy csak a tavalyi évben több mint 7,5 millió új vírust és más rosszindulatú szoftvert készítettek, valamint több mint 72 millió weboldal volt fertőzött. Éves szinten több mint 10 milliárd USD kárt okoznak a rosszindulatú programok.

ROSSZINDULATÚ SZOFTVEREK

A rosszindulatú szoftverek a vírusok, férgek, kémprogramok, agresszív reklámprogramok és a rendszerben láthatatlanul megbúvó, a támadónak emelt jogokat biztosító eszközök összefoglaló neve.

A rosszindulatú programok célja lehet:

•             a számítógép vagy eszköz tönkretétele,

•             fájlok, adatok módosítása vagy törlése,

•             a megfertőzött számítógép internetkapcsolatának használata illegális célokra (pl. spam küldésére),

•             zsarolás a fájlok titkosításával,

•             a felhasználó jelszavainak, bankkártya adatainak megszerzése.

A vírusok manapság jellemzően pendrive vagy e-mail segítségével terjednek az internetes böngészés (a megbízhatatlan oldalakról történő letöltések) mellett. Számítógépes értelemben a trójai faló (röviden trójai) egy olyan rosszindulatú program, ami mást tesz a háttérben, mint amit a felhasználónak mutat. Ebben az esetben a leggyakoribb fertőzési módszert az ingyenes vagy nem jogtiszta programok letöltése és a veszélyes honlapok jelentik.

VÉDEKEZÉS LEHETŐSÉGEI

A rosszindulatú szoftverek a számítógép operációs rendszerének és egyéb programjainak biztonsági hibáit használják ki. A szoftverek gyártói az ismertté vált hibákat rendszeresen javítják és frissítések kiadásával juttatják el a felhasználókhoz. A frissítések kiadásával az addig esetleg nem nyilvános hibákról is tudomást szerezhetnek a rosszindulatú szoftvereket készítők, így azok a rendszerek, amelyeken a hibákat javító frissítés nem történt meg, fokozattan veszélyeztetettek lehetnek.

A kártékony programok elleni védekezés céljából feltétlenül javasolt vírusirtó program telepítése, amelyek elérhetőek ingyenes és fizetős változatban is.

A tűzfal célja a privát (otthoni/vállalati) és nyilvános (internet) hálózat elkülönítése, továbbá annak biztosítása, hogy a hálózaton keresztül egy adott számítógépbe ne történhessen illetéktelen behatolás. Amennyiben a számítógép közvetlenül kapcsolódik az internethez, szoftveres tűzfal használata javasolt. Ha az internetelérés routeren keresztül történik, akkor az általában tartalmaz tűzfalat. Ebben az esetben győződjünk meg róla, hogy be van-e kapcsolva!

BIZTONSÁGI MENTÉS

Rendszeresen készítsünk biztonsági másolatot fontos adatainkról.

Erre alkalmas lehet egy külső merevlemez, amit csak a biztonsági mentés idejére csatlakoztatunk a számítógéphez vagy egy online tárhely, ahol a fájlok korábbi verzióját tároljuk. Így ha zsarolóvírus-támadás éri a gépet, a rosszindulatú program eltávolítását követően az ép verziók visszaállíthatóak.

•             Javasolt az automatikus frissítés bekapcsolása.

•             Állítsuk be, hogy a kritikus műveletekhez (pl. program telepítése) a felhasználó engedélyére legyen szükség.

•             A böngészők biztonsági beállításainál a magasabb védelmi szint a külső támadások ellen nyújt védelmet.

•             Ismeretlen eredetű szoftvereket ne telepítsünk!

•             Telepítsünk a gépre vírusirtó programot, amely legyen mindig aktív!

•             Rendszeresen készítsünk biztonsági másolatot a fontos adatainkról!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Csalt a menetjegy vásárlásakor

A kunszentmiklósi rendőrök befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, amelynek a gyanúsítottja hamis irattal vásárolt kedvezményes vasúti menetjegyeket.

 

Garázdaság és rongálás

A kiskunhalasi nyomozók őrizetbe vették azt a helyi férfit, aki a gyanú szerint 2018 decemberében és 2019 januárjában is garázdálkodott.

 

Lakásba törtek be

A salgótarjáni nyomozók egy 18 éves fiút vettek őrizetbe és gyanúsítottként hallgatták ki fiatalkorú társait.