1 hónap - 1 téma: Digitális kártevők és biztonsági mentés

2018. 04. 24., k - 08:42
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A rendőrség 2018 márciusában a számítógépes vírusok és más rosszindulatú szoftverek ellen ad hasznos tanácsot az online világ felhasználói számára.

A számítógépek és mobileszközök internetre történő csatlakozása jelentősen megkönnyíti a számítógépes vírusok és más rosszindulatú szoftverek elterjedését. 2017-ben 4,2 másodpercenként jött létre egy új digitális kártevő, ami azt jelenti, hogy csak a tavalyi évben több mint 7,5 millió új vírust és más rosszindulatú szoftvert készítettek, valamint több mint 72 millió weboldal volt fertőzött. Éves szinten több mint 10 milliárd USD kárt okoznak a rosszindulatú programok.

ROSSZINDULATÚ SZOFTVEREK

A rosszindulatú szoftverek a vírusok, férgek, kémprogramok, agresszív reklámprogramok és a rendszerben láthatatlanul megbúvó, a támadónak emelt jogokat biztosító eszközök összefoglaló neve.

A rosszindulatú programok célja lehet:

•             a számítógép vagy eszköz tönkretétele,

•             fájlok, adatok módosítása vagy törlése,

•             a megfertőzött számítógép internetkapcsolatának használata illegális célokra (pl. spam küldésére),

•             zsarolás a fájlok titkosításával,

•             a felhasználó jelszavainak, bankkártya adatainak megszerzése.

A vírusok manapság jellemzően pendrive vagy e-mail segítségével terjednek az internetes böngészés (a megbízhatatlan oldalakról történő letöltések) mellett. Számítógépes értelemben a trójai faló (röviden trójai) egy olyan rosszindulatú program, ami mást tesz a háttérben, mint amit a felhasználónak mutat. Ebben az esetben a leggyakoribb fertőzési módszert az ingyenes vagy nem jogtiszta programok letöltése és a veszélyes honlapok jelentik.

VÉDEKEZÉS LEHETŐSÉGEI

A rosszindulatú szoftverek a számítógép operációs rendszerének és egyéb programjainak biztonsági hibáit használják ki. A szoftverek gyártói az ismertté vált hibákat rendszeresen javítják és frissítések kiadásával juttatják el a felhasználókhoz. A frissítések kiadásával az addig esetleg nem nyilvános hibákról is tudomást szerezhetnek a rosszindulatú szoftvereket készítők, így azok a rendszerek, amelyeken a hibákat javító frissítés nem történt meg, fokozattan veszélyeztetettek lehetnek.

A kártékony programok elleni védekezés céljából feltétlenül javasolt vírusirtó program telepítése, amelyek elérhetőek ingyenes és fizetős változatban is.

A tűzfal célja a privát (otthoni/vállalati) és nyilvános (internet) hálózat elkülönítése, továbbá annak biztosítása, hogy a hálózaton keresztül egy adott számítógépbe ne történhessen illetéktelen behatolás. Amennyiben a számítógép közvetlenül kapcsolódik az internethez, szoftveres tűzfal használata javasolt. Ha az internetelérés routeren keresztül történik, akkor az általában tartalmaz tűzfalat. Ebben az esetben győződjünk meg róla, hogy be van-e kapcsolva!

BIZTONSÁGI MENTÉS

Rendszeresen készítsünk biztonsági másolatot fontos adatainkról.

Erre alkalmas lehet egy külső merevlemez, amit csak a biztonsági mentés idejére csatlakoztatunk a számítógéphez vagy egy online tárhely, ahol a fájlok korábbi verzióját tároljuk. Így ha zsarolóvírus-támadás éri a gépet, a rosszindulatú program eltávolítását követően az ép verziók visszaállíthatóak.

•             Javasolt az automatikus frissítés bekapcsolása.

•             Állítsuk be, hogy a kritikus műveletekhez (pl. program telepítése) a felhasználó engedélyére legyen szükség.

•             A böngészők biztonsági beállításainál a magasabb védelmi szint a külső támadások ellen nyújt védelmet.

•             Ismeretlen eredetű szoftvereket ne telepítsünk!

•             Telepítsünk a gépre vírusirtó programot, amely legyen mindig aktív!

•             Rendszeresen készítsünk biztonsági másolatot a fontos adatainkról!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Ököllel ütött

A rendőrök perceken belül kiértek a helyszínre és elfogták az elkövetőt.

 

Nem tudott elszámolni az oszlopokkal

Több, mint félszáz akácoszlopot vitt el az ásotthalmi erdészet területéről egy helybeli férfi. Lopás miatt indult ellene eljárás.

 

Ruhatolvaj Szegeden

Egy szegedi bevásárlóközpont egyik üzletéből nadrágot vitt el egy makói fiatal. A gyanúsított ezután egy másik boltból is lopott, ekkor azonban tetten érték.

 

Török kamionban bújtak meg

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Baleset az M0-ás autóúton

Az M5-ös autópálya irányába tartó oldalon, a 26. kilométernél egy teherautó és egy személyautó ütközött össze.