A biztonságos tűzifa vásárlás érdekében

2018. 11. 04., v - 08:53
Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

Fogadja meg a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság jó tanácsait!

Sokan már nyáron, de legkésőbb az ősz beköszöntével gondoskodni szeretnének téli tüzelőjükről. Ebben gyakran házaló árusok sietnek „segítségünkre”. Máskor napilapokban, hirdetési újságokban találkozhatunk a „kiváló” minőségű portékájukat piaci ár alatt hirdető árusokkal, akikről csak egy telefonszámot tudunk meg a hirdetésekből.

Sajnos sok esetben a fát engedély nélkül termelik ki az erdőből, ami önmagában jogsértő cselekmény. Emellett az értékesítés során gyakran sokkal kisebb mennyiséget, s az ígértnél silányabb minőséget adnak át az árusok, így megkárosítva a vevőket.

Másik veszélyforrás, különösen egyedül élő idősek esetében, hogy a tűzifa bepakolása során -amit 2-3 ember végez-, lehetőség nyílik a lakóház szemrevételezésére is, ahonnan egy alkalmas pillanatban különböző értéktárgyakat, készpénzt tulajdoníthatnak el. Sokszor eleve pénzváltás ürügyén kifigyelik, hogy hol tartja a gyanútlan házigazda a pénzét, majd figyelmét elterelve -vizet kérnek, mosdóba mennek- ellopják az értékeket a kifigyelt rejtekhelyről.

 •            Fontolják meg a kiválónak tűnő – a piaci árnál jóval kedvezőbb – ajánlatot, őrizzék meg egészséges bizalmatlanságukat az árusokkal szemben!

•             Ne elégedjenek meg olyan árajánlattal, hogy 50 ezer forint /kocsi!  Beszéljék meg a köbméterenkénti egységárat, hogy össze tudják hasonlítani más ajánlatokkal! Tisztázzák a mértékegységeket, hogy ki milyen köbméterben számol, s az sem mindegy, hogy az 1 köbmétert ömlesztve, vagy rakottan érti. Már előre állapodjanak meg, vannak-e egyéb költségek(fűrészelés, szállítás díja).

•             Ne engedjenek be idegen személyeket lakásukba, udvarukba! A tűzifa vásárlása előtt minden esetben győződjenek meg annak eredetéről, mennyiségéről, ha szükséges, kérjenek az áruról származási igazolást, mérlegelési jegyet!

•             Lehetőség szerint a régi, megszokott, illetve ellenőrzött telephelyekről vásárolják meg téli tüzelőjüket! 

•             Amennyiben családjukban él idős személy, a tűzifa vásárlásakor, szállításakor legyenek segítségére, ne hagyják őt egyedül!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Fegyelmi

Budapest rendőrfőkapitánya vizsgálatot rendelt el, mert egy bejelentésre nem megfelelően reagált a Tevékenység-irányítási központ munkatársa.