A biztonságos tűzifa vásárlás érdekében

2018. 11. 04., v - 08:53
Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

Fogadja meg a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság jó tanácsait!

Sokan már nyáron, de legkésőbb az ősz beköszöntével gondoskodni szeretnének téli tüzelőjükről. Ebben gyakran házaló árusok sietnek „segítségünkre”. Máskor napilapokban, hirdetési újságokban találkozhatunk a „kiváló” minőségű portékájukat piaci ár alatt hirdető árusokkal, akikről csak egy telefonszámot tudunk meg a hirdetésekből.

Sajnos sok esetben a fát engedély nélkül termelik ki az erdőből, ami önmagában jogsértő cselekmény. Emellett az értékesítés során gyakran sokkal kisebb mennyiséget, s az ígértnél silányabb minőséget adnak át az árusok, így megkárosítva a vevőket.

Másik veszélyforrás, különösen egyedül élő idősek esetében, hogy a tűzifa bepakolása során -amit 2-3 ember végez-, lehetőség nyílik a lakóház szemrevételezésére is, ahonnan egy alkalmas pillanatban különböző értéktárgyakat, készpénzt tulajdoníthatnak el. Sokszor eleve pénzváltás ürügyén kifigyelik, hogy hol tartja a gyanútlan házigazda a pénzét, majd figyelmét elterelve -vizet kérnek, mosdóba mennek- ellopják az értékeket a kifigyelt rejtekhelyről.

 •            Fontolják meg a kiválónak tűnő – a piaci árnál jóval kedvezőbb – ajánlatot, őrizzék meg egészséges bizalmatlanságukat az árusokkal szemben!

•             Ne elégedjenek meg olyan árajánlattal, hogy 50 ezer forint /kocsi!  Beszéljék meg a köbméterenkénti egységárat, hogy össze tudják hasonlítani más ajánlatokkal! Tisztázzák a mértékegységeket, hogy ki milyen köbméterben számol, s az sem mindegy, hogy az 1 köbmétert ömlesztve, vagy rakottan érti. Már előre állapodjanak meg, vannak-e egyéb költségek(fűrészelés, szállítás díja).

•             Ne engedjenek be idegen személyeket lakásukba, udvarukba! A tűzifa vásárlása előtt minden esetben győződjenek meg annak eredetéről, mennyiségéről, ha szükséges, kérjenek az áruról származási igazolást, mérlegelési jegyet!

•             Lehetőség szerint a régi, megszokott, illetve ellenőrzött telephelyekről vásárolják meg téli tüzelőjüket! 

•             Amennyiben családjukban él idős személy, a tűzifa vásárlásakor, szállításakor legyenek segítségére, ne hagyják őt egyedül!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Anya és fia rabolt pénzt az idős férfitól

Rablás miatt indult büntetőeljárás egy 50 éves badacsonytördemici nő és 16 éves fia ellen, a Tapolcai Rendőrkapitányság befejezte az ügyben folytatott vizsgálatot.

 

Szemeteskukát dobáltak

A tiszakécskei nyomozók alig egy héten belül másodjára vették őrizetbe a tegnapi garázdaság egyik gyanúsítottját.

 

Kamionokban bújtak meg

Tompánál két tehergépjármű rakterében elbújva próbált meg Magyarország területére bejutni két migráns csoport.

 

Két helyszín, két súlyos sérült

Gyulán egy kerékpárosnak, Orosházán egy kerékpárját toló gyalogosnak ütközött teherautó. A baleseteket a gyanú szerint mindkét esetben a tehergépkocsi-vezetők okozták. A rendőrség az ügyek vizsgálatát befejezte.