A remélt nyereményért komoly árat kell fizetni

2018. 03. 11., v - 07:13
Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

A telefonos csalások megelőzésére figyelmeztet a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya.

A telefonos csalók bármikor, bárkit megkörnyékezhetnek. Napról napra, újabb és újabb trükkös történetet találnak ki, amivel megpróbálják becsapni, megkárosítani a gyanútlan embereket.

Az elkövetők általában egy telefonszolgáltató vagy szerencsejátékot szervező cég munkatársaként jelentkeznek be, akik hivatalosnak tűnő magyarázattal adategyeztetést kérnek. A csalók arra kérhetik a sértettet, hogy egy általuk megadott telefonszámra küldjenek SMS-ben egy meghatározott számsort, adják meg pénzintézeti adataikat, PIN-kódjukat. Többször előfordult már az is, hogy a legközelebbi bankautomatánál különböző műveletek végrehajtására kérték a hívott felet egy ígért nyeremény reményében.

A hasonló esetek megelőzése érdekében a rendőrség a következő vagyonvédelmi óvintézkedésekre hívja fel a lakosság figyelmét:

·         Egyetlen mobiltelefon-szolgáltató sem rendez nyereményjátékokat, akcióik a szolgáltatásaikkal összefüggő kedvezményekkel kapcsolatosak.

·         A hivatalos szerencsejáték szervező cégek sem hirdetnek mobiltelefonos, pénzfeltöltős nyereményjátékokat.

·         Ne adják meg ismeretlen telefonálóknak személyes, illetve banki adataikat, ne utaljanak, ne töltsenek fel pénzt ismeretlen által megjelölt telefonszámokra. Idegenek kérésére semmilyen számsort ne üssön be a telefonjába!

·         Amennyiben ilyen hívást kapnak, kérjék meg a hívót, hogy később hívják vissza Önöket! Addig higgadtan gondolják át, hogy lehet-e valóságalapja az ilyen megkereséseknek. Valószínűleg nem lesz visszahívás!

·         Amennyiben a hívó száma látható volt, a számot, illetve az általa használt nevet mindenképpen jegyezzék fel, amellyel segítik a rendőrség felderítő munkáját!

·         Ne kövessék a csalók utasításait! Jegyezzék fel a hívás időpontját, majd azonnal tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Forgalomkorlátozás Vas megyében

A közlekedőknek félpályás útlezárásra kell számítaniuk a 87-es számú főúton, Tanakajd és Táplánszentkereszt között.