„ Bike Safe” Zalaegerszegen

2018. 11. 09., p - 10:18
Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

A „Házhoz megyünk” elnevezésű országos vagyonvédelmi program keretén belül a vezetéstechnikai tréningen is regisztráltathatják kerékpárjaikat az érdeklődők a városban.

A kezdeményezés lényege, hogy a regisztrációt követően a kerékpárok adatai egy biztonságos, a rendőrség számára is hozzáférhető adatbázisba kerülnek. A regisztrációkor minden a kerékpárra vonatkozó adat és információ rögzítésre kerül, amely egy későbbi bűncselekmény esetén megkönnyíti a hatóságok munkáját. A nyilvántartási rendszer segítségével beazonosíthatóvá válnak a kerékpárok és így azok nagyobb valószínűséggel visszakerülhetnek jogos tulajdonosaikhoz.

A programra hozzák magukkal kerékpárjukat, személyigazolványukat, lakcímkártyájukat (amennyiben rendelkezésre áll, a kerékpár dokumentumait is)!

A rendőrség munkatársai a kerékpár regisztráció mellett hasznos bűnmegelőzési tanácsokkal látják el az érdeklődőket, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozataivá.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársai 2018. november 9-én 13 óra és 17 óra között Zalaegerszegen, a Decathlon parkolójában várják a program iránt érdeklődőket.

Néhány jó tanács a kerékpárlopások megelőzéséhez:

- Ne hagyja őrizetlenül kerékpárját! Amennyiben mégis felügyelet nélkül hagyja, mindig lakatolja le!

- A lezárásához célszerű olyan lakatot választani, amelyet nehéz szétvágni. Javasolt az erős láncszemekből álló, illetve az U-alakú lakatok használata.

- Figyeljen arra is, hogy a lakat érje át a vázat és a kereket is, azokat együttesen rögzítse egy stabil tárgyhoz!

- Amennyiben hosszabb időre hagyja őrizetlenül, akkor a tartozékokat (lámpa, kulacs) vegye le!

- Válasszon forgalmas, frekventált helyet, ahol sok ember jár, mivel a nagy tömegnek visszatartó ereje van a tolvajokkal szemben!

- Ne tárolja a kerékpárját lépcsőházak folyosóján, pincéjében!

- Érdemes fényképet készíteni, alvázszámát, egyedi ismertetőjegyeit feljegyezni, megőrizni!

Amennyiben kerékpárját eltulajdonítják, tegyen bejelentést a 112-es segélyhívó számon!

A résztvevők a regisztráció mellett hasznos tanácsokat is kapnak a rendőröktől a kerékpárok helyes lezárásával és a közlekedési szabályaival kapcsolatban.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Fegyelmi

Budapest rendőrfőkapitánya vizsgálatot rendelt el, mert egy bejelentésre nem megfelelően reagált a Tevékenység-irányítási központ munkatársa.