Biztonságban az ünnepek idején

2018. 12. 05., sze - 14:59
Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrség idén is a lakosság segítségét kéri annak érdekében, hogy együttes összefogással biztosítsuk az év végi időszak nyugalmát.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője, Csonkáné Huszár Anita r. alezredes 2018. december 5-én, a tatabányai karácsonyi vásár helyszínén tartott sajtónyilvános eseményen hívta fel a figyelmet az egyes, ilyenkor nagyobb valószínűséggel előforduló jogsértések megelőzésének lehetőségeire.

Az év végi ünnepek közeledtével számítani kell a zsebtolvajok megjelenésére is. Tömegközlekedési eszközökön, szórakozóhelyeken, mozgólépcsőkön, zsúfolt áruházakban, piacokon, vagy akár ünnepek idején a temetőkben és környékén ideális feltételeket találnak arra, hogy egy gyors mozdulattal más táskájából, kosarából, zsebéből pénzt vagy egyéb értéktárgyakat emeljenek el.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az ünnepek időszakában jelentős személy- és gépjárműforgalom növekedésre kell számítani a főbb közlekedési útvonalakon, a bevásárló- és üzletközpontok, valamint kirakodóvásárok helyszínén, környékén. A bevásárlások idején már fáradtabbak, figyelmetlenebbek lehetünk, kedvezve ezzel a tolvajoknak.

Leparkolt autókban nem szabad jól látható helyen mobiltelefont, navigációs készüléket, kabátot, táskát, megvásárolt ajándékokat hagyni. Az autókat, mielőtt őrizetlenül hagyják, gondosan le kell zárni, az ablakokat is ellenőrizni kell.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tanácsai az év végi ünnepekre:

  • Fokozottan figyeljen értékeire, főleg, ha forgalmas helyen tartózkodik, utazik.
  • Ajánlott a válltáskáját mag előtt tartani.
  • Ne tároljon okmányokat, érékeket ruházata vagy táskája külső zsebeiben!
  • Ne tegye ugyanarra a helyre pénztárcáját, hitelkártyáját, okmányait, mobiltelefonját.
  • Ne tartsa bankkártyája PIN kódját a kártya közelében.
  • Bevásárlóközpontban történő vásárláskor ne hagyja táskáját a bevásárlókocsiban, azt minden esetben tartsa magánál!
  • ATM automatánál történő pénzfelvételkor járjon el nagyon körültekintően. Lehetőség szerint válasszon forgalmas helyet. PIN kódját csak abban az esetben üsse be, ha nem áll Ön mögött senki. Ha megkapta a pénzt, pénztárcáját tegye azonnal a táskájába!
  • Amennyiben iratok mellett lakáskulcsot is elvittek Öntől, sürgősen cseréltesse le otthon a zárat.
  • Ha bankkártyáját vitték el, mihamarabb tiltassa le!

2

 

1

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Ma ünnep, holnap munka

Fura élethelyzet lehet: egyik nap még izgatottan vizsgázni egy rendészeti szakgimnázium tanulójaként, másnap ünnepélyesen búcsúzni az iskolától, harmadnap pedig zsaruként szolgálatba állni, és megkezdeni egy igen komoly és felelősségteljes életet.

 

Közlemény

Személyi változás a Komlói Rendőrkapitányságon.