Biztonságos Internet Nap III. - Internetes vásárlás

2019. 02. 07., cs - 09:13
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

A Biztonságos Internet Nap jegyében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság négy napon keresztül tanácsokkal szolgál a netezőknek.

Az internetes kereskedelem egyre nagyobb teret hódít. A feltűnően kedvező árak azonban veszélyt is rejthetnek magukban.

Megjelenhetnek azok a csalók, akik különböző termékeket kínálnak fel eladásra a hirdetési vagy éppen kereskedő oldalakon. Ezeket a termékeket jellemzően áron alul hirdetik, általában tetszetős leírással, termékajánlóval, amellyel már az elején megpróbálják megtéveszteni a leendő vásárlókat. Az elkövetők jellemzően nem is rendelkeznek a meghirdetett termékkel, olykor pedig csak a hirdetésben szereplő áru silány másolatával.

Az online vásárlás legnagyobb kockázata, hogy a vásárló megkapja-e a pénzéért a kiválasztott árut, illetve azt kapja-e, olyan minőségben, amit kiválasztott.

k

Néhány alapvető biztonsági óvintézkedés betartásával elkerülhető az áldozattá válás:

  • Mindig csak megbízható online kereskedőoldalról, aukciós weboldalról vásároljon!
  • Ellenőrizze az eladót (visszajelzések, közzétett adatok alapján)!
  • A megrendelés előtt mindig tájékozódjon a jótállás feltételeiről, a szállítás költségeiről és a szállítás idejéről!
  • Az áru kifizetése többféleképpen történhet. Utánvétellel történő fizetés esetén a postásnak vagy a futárnak kell fizetni. Ebben az esetben győződjön meg arról, hogy a csomag bontatlan és sértetlen állapotban van! Ellenkező esetben ne vegye át, hanem küldje vissza a feladónak!
  • Ha lehetősége van rá, ellenőrizze, hogy a megrendelt áru van-e a csomagban!
  • Utánvétel helyett van lehetőség előre történő kifizetésre. Ezt megtehetik átutalással vagy fizethetünk bankkártyával közvetlenül az interneten. Használhatnak úgynevezett virtuális bankkártyát is, amelyre ajánlott csak akkora összeget feltölteni, amekkorára az aktuális vásárláshoz szükség van.
  • Bankkártya adatait, csak a bank online fizetésre létrehozott oldalon adják meg (e-mailben soha)!

Ha úgy látja, minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, azonnal hívja a rendőrséget a 112-es vagy a 107-es segélyhívók egyikén!

 

A témával kapcsolatban kiadott korábbi közleményeinket itt olvashatják, Biztonságos Internet Nap I. és Biztonságos Internet Nap II.

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Hét határsértőt fogtak el a rendőrök Battonya közelében

A hét külföldi közül ketten szomáliai, öten pedig iraki állampolgárnak mondták magukat. Személyazonosságukat és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért a rendőrök előállítják őket.