Biztonságos vásárlás

2018. 12. 05., sze - 07:59
Heves Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési tanácsok az internetes csalások megelőzése érdekében.

Az év végi ünnepekkel kapcsolatosan mindig felmerül a kérdés, hogy mivel ajándékozzuk meg szeretteinket. A következő kérdés, hol vehetjük meg az ajándékokat. Ezek beszerzésénél napjainkban, az internet korában kézenfekvő, a webáruházakon keresztül történő vásárlás.

Az ünnepek közeledtével érdemes betartani néhány apró biztonsági óvintézkedést, miközben az ajándékokat rendeljük az interneten. Manapság már sokat tesznek a biztonságért a bankok és az internetes áruházak. Ha mi magunk is odafigyelünk, akkor már nincs más hátra, mint nyugodtan várni a megrendelt ajándékokat.

Milyen kockázatokkal találkozhatunk?

Termékkel kapcsolatban

 • csekély információ áll rendelkezésre,
 • nem tudjuk kézbe venni, felpróbálni, kipróbálni,
 • nem tudjuk, hogy a termékről állított tulajdonságok ténylegesen megfelelnek-e a valóságnak.

Kereskedővel kapcsolatban

 • nem tudjuk, hogy a terméket eladó kereskedő valóban létezik-e, megbízható-e.

Rendelés előtt érdemes figyelni:

 • Az e-mailben megkapott linkre sohase kattintson rá, mindig írja be saját maga az áruház internetcímét a böngészőbe!
 • Olvassuk el az általános szerződési feltételeket!
 • A vásárlási feltételeket mentsük le a gépre és nyomtassuk ki, így később bizonyítani tudjuk, milyen tájékoztatás volt hozzáférhető a honlapon a rendeléskor!
 • Célszerű internetes vásárlások céljából egy külön e-mail címet létrehozni, így elkerülhetjük a kéretlen elektronikus leveleket.
 • Minden esetben győződjünk meg a webáruház üzemeltetőjének létezéséről, megbízhatóságáról!
 • A vásárlás előtt keressen rá az interneten fórumokban a webáruházra, olvassa el a vásárlói véleményeket az áldozattá válás megelőzése érdekében!
 • Amennyiben lehetséges, utánvétellel, személyes átvétellel vásároljon, amikor az áru átvételekor kell fizetni.
 • Csak megbízható, ellenőrzött webáruházban vásároljon előreutalással!
 • Interneten soha ne adja meg a PIN kódját!

Biztonsági okokból a meglévő kártyájuk mellé igényeljenek a számlavezető bankjuknál  egy, csak internetes vásárlásra alkalmas web-, vagy virtuális kártyát. Ezzel a bankkártyával nem lehet készpénzt felvenni, de még a sarki boltban sem lehet vele vásárolni, mert nem tartalmaz sem chipet sem mágnescsíkot. Ez a kártya mindössze az internetes vásárlásokhoz szükséges adatokat tartalmazza.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Ma ünnep, holnap munka

Fura élethelyzet lehet: egyik nap még izgatottan vizsgázni egy rendészeti szakgimnázium tanulójaként, másnap ünnepélyesen búcsúzni az iskolától, harmadnap pedig zsaruként szolgálatba állni, és megkezdeni egy igen komoly és felelősségteljes életet.

 

Közlemény

Személyi változás a Komlói Rendőrkapitányságon.

 

Az ittas sofőrök kockáztatják a közlekedés biztonságát!

A rendőrök nyolc ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból, mielőtt még balesetet okozhattak volna az év harmadik hetében. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a közúti ellenőrzések során az ittas vagy bódult vezetők kiszűrésére.

 

A szó nem száll el

Tangl László a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) Műszaki Szakértői Intézetének – ahogy ő fogalmaz – részben szakmai, részben funkcionális vezetője.