Csak vész esetén!

2019. 02. 12., k - 16:38
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

Minden évben megünneplik a 112-es hívószám Európai Napját.

Február 11-én Európában minden évben megünneplik a 112-es hívószám Európai Napját. Az egységes európai segélyhívószám az összes tagállamban működik.  A program célja az állampolgárok tájékoztatása arról, hogy milyen esetekben hívják a 112-es segélyhívószámot és hogyan viselkedjenek veszélyhelyzet esetén.

Magyarországon a hívásokat 2014 óta két központ fogadja, az egyik Miskolcon, a másik Szombathelyen működik. Előbbi főként a kelet-magyarországi és budapesti hívásokra válaszol, míg utóbbi a nyugat-magyarországiakra.

A Rendőrség bűnmegelőzési szakemberei az iskolákban is kiemelten foglalkoznak a segélyhívó szám megismertetésével, helyes használatával melyet interaktív előadás keretein belül sajátíthatnak el a diákok.

Fontos tudnivalók a segélyhívó számról:

  • Csak valós vészhelyzetben hívja!
  • Ingyenesen hívható bármely telefonhálózatból.
  • A hívás során a mentők, a rendőrség, és a katasztrófavédelem segítségét kérhetik.
  • Adja meg nevét, telefonszámát!
  • Próbáljon meg világosan, egyszerűen válaszolni a feltett kérdésekre!
  • Pontosan, érthetően fogalmazzon!
  • A lehető legpontosabban meg kell határoznia az esemény helyszínét!
  • Általános, tudakozó jellegű kérdésekkel semmiképpen ne hívja a számot! Ezt fontos megérteni ahhoz, hogy a rendszert ne terheljük túl irreleváns telefonhívásokkal.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

130-cal a belvárosban

Jelentősen túllépte a sebességhatárt egy autós, akiről Békéscsaba belvárosában készített felvételt egy traffipax. A közlekedési balesetek egyik legfőbb oka a gyorshajtás. Aki a megengedettnél gyorsabban hajt, vagy nem az útviszonyokhoz, látási viszonyokhoz igazítja a haladási sebességét, kockázatot vállal.

 

Köveket dobált

A berettyóújfalui rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát.

 

Kamionban bújtak meg az afgán határsértők

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba hat illegális migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.