„Egy hét a győri idősekért” - programsorozat Győrben

2017. 10. 05., cs - 07:34
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény hetedik éve rendezi meg az „Egy hét a győri idősekért” programját, amelyen a rendőrség bűnmegelőzési szakemberei ezúttal is részt vettek.

 

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlése 1991. október elsejét az idősek világnapjává nyilvánította, amikor is a figyelem a hatvan éven felüli korosztály felé fordul. Célja a méltósággal megélt öregkor középpontba állítása. Azóta - Magyarországon is - minden év október elsején megemlékezést tartanak a szépkorúakról.

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt figyelmet fordít az idősek védelmére. A bűnmegelőzési szakterület a propaganda tevékenység fokozása mellett, a megelőzés minden lehetséges eszközével igyekszik fellépni a szépkorúakat érintő bűncselekmények megelőzése, visszaszorítása érdekében. A rendőrök számos nyugdíjas klub, valamint idősek ellátásával, gondozásával foglalkozó intézményben tartanak előadásokat a vagyon- és személyvédelem, illetve az áldozattá válás megelőzésének témakörében. Személyes tanácsadással, szituációk és prevenciós kisfilmek bemutatásával, bűnmegelőzési kiadványok átadásával hívják fel az idősek figyelmét, a célcsoportot leginkább érintő bűncselekmények megelőzési lehetőségeire.

 

Legutóbb - 2017. október 4-én - a Győri Kossuth Klub tagjai hallgathatták érdeklődéssel a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály munkatársának tájékoztató, figyelemfelhívó előadását. Az Idősek Világnapjához kapcsolódóan október hónapban megyénk több idős klubjába is ellátogatnak szakembereink.

2

A rendőrség prevencióval foglalkozó munkatársai többek között az alábbi prevenciós üzeneteket tolmácsolták a szépkorú hallgatóságnak:

 • Ne nyisson ajtót, kaput idegeneknek, ismeretlen személyeknek! Bejárati ajtójára szereltessen biztonsági zárakat, láncot, amit minden esetben használjon is!
 • Családi házának, lakásának ajtóit, ablakait gondosan zárja, rövid időre se hagyja nyitva, még akkor sem, ha otthon tartózkodik!
 • Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt, tegye inkább bankba vagy a takarékba!
 • A szomszédokkal kölcsönösen figyeljenek egymásra, a ház/lakás és a környék biztonságára!
 • A házaló árusokat ne engedje be lakásába, és lehetőleg ne vásároljon tőlük semmit!
 • Amennyiben nem a megszokott - látásból már ismert - mérőóra-leolvasó, díjbeszedő, postás, rendőr, önkormányzati, szociális, egészségügyi intézményi dolgozó keresi fel, akkor minden esetben kérje el az igazolványát és az azon lévő azonosító alapján telefonon ellenőrizze a látogató hitelességét.
 • Soha ne adjon át pénzt olyan idegennek, aki bajba jutott rokonának „megbízásából” kéri azt Öntől!
 • A temetők látogatása idején lehetőség szerint ne maradjon sötétedés után. Csak annyi pénzt vigyen magával amennyi feltétlenül szükséges! A táskáját rövid időre se hagyja őrizetlenül a sírnál!
 • Soha ne áruljon el magáról, családi körülményeiről semmit idegeneknek (telefonon sem)!
 • Figyeljen arra, hogy kézitáskája mindig zárva legyen, és főleg tömegben szorítsa a karja alá! Érintetlenségét többször ellenőrizze! Soha ne tegyen pénztárcát, vagy kézitáskát, autóstáskát a bevásárló kocsiba!
 • Idegenek kérésére ne váltson pénzt! Ha nagyobb összeget vesz fel, lehetőleg ne menjen egyedül! Sötétedés után kerülje az elhagyatott, kivilágítatlan helyeket!

 

 

 

 

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kamionban bújtak meg

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.