Előzzük meg a csalásokat

2018. 06. 13., sze - 10:22
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság prevenciós szakemberei közös előadást tartottak a termékbemutatók veszélyeiről, Győrben.

A megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi szakemberei közös interaktív előadás keretében hívták fel az idősek figyelmét az áru- és termékbemutatókkal kapcsolatos visszaélések megelőzésének lehetőségeire. 

A szakemberek 2018. június 12-én az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Kálóczy téri idősek otthonában személyes tanácsadással, szituációk és prevenciós kisfilmek bemutatásával, prevenciós kiadványok átadásával hívták fel a szépkorúak figyelmét, a célcsoportot leginkább érintő bűncselekmények megelőzési lehetőségeire.

Az áldozattá válás elkerülése céljából munkatársaink az alábbiak betartását javasolják:

  • A termékbemutatók, valamint az állapotfelmérések során az eladók nagyon meggyőzőek, céljuk rávenni a vevőket, hogy döntésüket gyorsan és ott helyben, nyomás alatt, kellő átgondolás nélkül hozzák meg. Ezért fontos, hogy a vásárlás elhatározása előtt tájékozódjanak, gondolják azt át. Nem kötelező ott helyben döntést hozni, és semmilyen egyéb nyomással nem lehet ráhatást gyakorolni a vevőre.
  • Tájékozódjanak a termék áráról más árusítóhelyeken is, vagy az interneten!
  • A házalással kínált termékek esetében alapvetően legyenek bizalmatlanok! A felkínált termékek az esetek többségében nem megfelelő minőségűek, használhatatlanok. A házalások, illetve a házalással elkövetett csalásokhoz egyéb bűncselekmények is kapcsolódhatnak, például alkalmi lopások, trükkös lopások, de a betöréses lopások előzetes terepszemléje is megvalósulhat.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Vagonban megbújva

Egy afgán férfi próbált meg jogellenesen bejutni az országba Kelebiánál.

 

Nem jutott messzire

Rézkábelt lopott egy komáromi telephelyről egy 34 éves férfi, de a járőrök nem sokkal később elfogták.

 

Asztaltársaságára támadt

Szóváltást követően többször megütött három nőt egy férfi Szegeden. Garázdaság megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás.

 

Italoztak, majd leszúrta

Emberölés kísérletével gyanúsítják azt a férfit, aki Székelyszabaron egy késsel szúrta meg vitapartnerét.