Fókuszban a gyermekek védelme

2020. 02. 22., szo - 07:00
ORFK Kommunikációs Szolgálat

​​​​​​​A rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a kiskorú sértetteknek minél kevesebbszer kelljen a korábbi traumákat ismételten átélniük.

Az áldozatok világnapja február 22. Ilyenkor számos szervezet és intézmény fókuszál azokra az emberekre, akik valamilyen bűncselekményt átéltek. A legszörnyűbb, amikor az áldozatok gyerekek. A rendőrség azonban nemcsak ilyenkor fordít kiemelt figyelmet rájuk, hanem az év minden napján.

A büntetőeljárás során csak akkor hallgatható ki egy gyermek, ha vallomása nem pótolható, míg ismételt kihallgatását kivételesen indokolt esetben lehet megtenni. Ezzel minimálisra csökkenthető a trauma újbóli átélése. A kihallgatásról videófelvételt készítenek, ami később az ismételt kihallgatást helyettesíti, és a bírósági eljárásban is felhasználható. Mindezt gyermekbarát kihallgatóhelyiségekben teszik, nyugodt, biztonságos környezetet teremtve. Szexuális visszaélés esetén a 14 év alatti sértettet csak vele azonos nemű nyomozó hallgathatja ki. Ha elengedhetetlen újból beszélni a gyerekkel, azt ugyanaz a rendőr teszi. Az ilyen ügyekkel foglalkozóknak szakértők tartanak rendszeresen tréningeket, hogy elsajátíthassák és gyakorolhassák a gyermekek lélektanára felépített interjútechnikát. 

A rendőrség része a gyermekvédelmi jelzőrendszernek. Együttműködik és közvetlen kapcsolatban áll az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a területi gyermekvédelmi szakszolgálatokkal. Szorgalmaz, illetve támogat minden olyan kezdeményezést, amely arra törekszik, hogy a gyerekeket minél kevesebb negatív hatás érje a büntetőeljárások során.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt vizsgálat: szemeteltek

A Bácsalmási Rendőrőrs nyomozói vádemelést javasolnak azzal a két férfivel szemben, akik háztartási hulladékot borítottak az árokpartra.

 

Járvány idején sem ússzák meg

Az V. és a XIII. kerületi rendőrök a héten több betöréses lopás gyanúsítottját fogták el. A rendőrség a veszélyhelyzet mellett továbbra is ugyanolyan figyelmet fordít a közterületek nyugalmára és a bűncselekmények felderítésére, megelőzésére.

 

Letartóztatásban várja a vádemelést

A szekszárdi rendőrök alig két hét alatt befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, melyet egy 21 éves helyi férfival szemben folytattak gépkocsifeltörés-sorozat miatt.

 

Egyedül próbálkozott

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Ásotthalomnál. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.