Folytatódott a „Házhoz megyünk” Hajdú-Bihar megyében

2017. 11. 08., sze - 14:38
Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság

Szépkorúaknak tartott bűnmegelőzési előadást Vezendi Jánosné rendőr alezredes.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa 2017. november 7-én vagyonvédelmi és önvédelmi képesség fejlesztési tájékoztatót tartott a Debreceni Szépkorúak Klubjában.

Az előadás során felhívták az idősek figyelmét a trükkös csalásokra, a házalókra, illetve a lakásvédelemre is. A rendezvényen közel 30 fő volt jelen, akikkel ismertették, hogy hogyan kerüljék el az áldozattá válást.

Vezendi Jánosné rendőr alezredes hangsúlyozta, hogy a fűtési szezonban feltűnhetnek tüzelőt árusító házalók, kedvező vásárlási lehetőséget ajánlva az idősek számára. A rendőrség azonban óvatosságra inti a tűzifavásárlókat.

Tanácsok a tűzifa vásárlásához:

  • Csak telephellyel rendelkező, leinformálható, számlaképes kereskedőktől vásároljon tűzifát! A megvásárolt tüzelőanyag kifizetésekor kérjen számlát!
  • Kerülje a házaló árusokkal történő üzletkötést! A fa eredete, minősége és mennyisége az ismeretlen kereskedők esetében általában nem ellenőrizhető vissza, így a fogyasztóvédelmi jogait, panaszait sem tudja megfelelően érvényesíteni.
  • Ne rendeljen telefonon! A fa mennyisége, fajtája és a minősége telefonon nem ellenőrizhető, míg a telephelyen személyesen is meggyőződhet a vásárolni kívánt fa tulajdonságairól.
  • Mérlegeljen előre! A fa típusától, keménységétől és nedvességtartalmától, valamint a feldolgozás és a berakodás módjától is függ, hogy mázsára, vagy köbméterben gazdaságosabb az adott fűtőanyag megvásárlása.
  • Ne feledje, hogy az erdei köbméter és a hasított köbméter között jelentős különbség van! Ha kalodában vásárolja meg a tűzifát, legyen jelen annak szétbontásánál! Az ömlesztett fa mennyisége gyakran megtévesztő, így könnyen csalás áldozatává válhat.
  • Átvételkor is ellenőrizze le a kiszállított tüzelő mennyiségét - amennyiben lehetséges - Ön, vagy megbízottja legyen jelen a fa mérlegelésekor!
  • Ne fizessen előre! A vételárat a kiszállított áru mennyiségének ellenőrzése után adja át a szállítóknak! Ha elégedetlen a szállítmánnyal, vagy kifogása van, nem köteles átvenni az árut.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Ellopta a Bitcoin vételárát

Befejezték a nyomozást a várkerületi rendőrök annak a férfinak az ügyében, aki bitcoint akart eladni ismerősének, de helyette a vételárát lopta el.

 

Visszapillantó – „üveges”- tekintet

Egy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból, mivel ismételten ittasan vezetett, ráadásul jogosítvány nélkül.

 

Táskát lopott

Az érdi rendőrök azonosították és elfogták a gyanúsítottat.