„Házhoz megyünk” Szegeden és Kisteleken

2017. 12. 26., k - 09:12
Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

A bűnmegelőzési szakemberek a biztonságos vásárlás jegyében, személyre szabott tanácsokkal látták el az állampolgárokat két Csongrád megyei városban.

A „Házhoz megyünk” az Országos Rendőr-főkapitányság 2015-ben indított prevenciós vagyonvédelmi programja. Az adventi időszakban a kampány legfőbb célja, hogy a rendőrök karácsonyi vásárokban, bevásárlóközpontokban felállított standoknál vagyonvédelmi tanácsokat adjanak a vásárlóknak. A tájékoztatás elsősorban az otthonok védelmére, az alkalmi lopások és a gépjármű-feltörések megelőzésére terjedt ki. A szakemberek az Aegon Biztosító segítségével akár személyre szabott biztonságtechnikai ajánlásokkal is szolgáltak az érdeklődők számára. 
A Szegedi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakemberei az elmúlt héten bevásárlóközpontokban, piacokon és vásárokban hívták fel az állampolgárok figyelmét az áldozattá válás megelőzésének lehetőségeire. A tájékoztatók kiemelten az alkalmi lopásokkal, a zseblopásokkal és a gépjárműfeltörésekkel kapcsolatos vagyonvédelmi óvintézkedéseket érintették.
A rendőrök Kisteleken, a piacon, főként időskorúak számára szolgáltak prevenciós tanácsokkal, elsősorban az otthonok védelmére, a trükkös lopásokra vonatkozóan.
 
A rendőrség a következő tanácsokat javasolja az áldozattá válás megelőzése érdekében:
- Házalótól ne vásároljon semmilyen nem igazolt, vagy bizonytalan eredetű terméket, árut!

- Ne vásároljon tüzelőanyagot ismeretlen, vagy szórólapokon jelentkező árusoktól! Ha mégis megtették, kérjenek igazolványt, kivágási engedélyt, mázsajegyet, számlát! Jegyezze fel az adataikat, a szállítójármű típusát, rendszámát! Csak a megrendelt mennyiség ellenőrzését követően fizessék ki a vételárat!

- Idegen személyeket ne engedjen be lakásába, házába, bármilyen indokkal is érkezik!

- Amennyiben ezt mégis megtette, ne hagyja felügyelet nélkül!

- Mindegy, milyen hivatalra, hatóságra hivatkozik a belépni szándékozó, minden esetben kérjen tőlük arcképes igazolványt, megbízólevelet. Gyanú esetén hívja fel azt a szolgáltatót, szervet, amelyre hivatkozik! Győződjön meg a belépés jogalapjáról!

- Az érkezőt csak akkor engedje be, ha igazolta magát, de lehetőleg ne maradjon vele egyedül, hívja családtagját, szomszédját is!

- Soha ne váltson fel pénzt annak, aki ilyen indokkal állítja meg az utcán, vagy csenget be Önhöz! Hárítsa el kérését!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Késsel, ököllel

A rendőrök elfogták azt a három férfit, akik Debrecenben verekedtek össze.

 

Betört kirakat

Nemcsak a lopással gyanúsítható kecskeméti férfit, hanem az orgazdát is elfogták egy nap alatt a rendőrök.

 

Körözött Toyota hamis alvázszámmal

A magyar rendőrök a német hatóságok által körözött személyautót foglaltak le Csongrád megyében. A sofőrrel szemben egyedi azonosító jellel visszaélés miatt indult eljárás.

 

Személyvonaton bújt meg

Egy vonat hálófülkéjében megbújva, jogellenesen próbált meg bejutni Magyarországra egy illegális migráns.