Heti kibertippek

2020. 10. 22., cs - 10:49
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A rendőrség új bűnmegelőzési kampányában ezen a héten az online zaklatás ellen ad tanácsot.

Manapság már szinte mindenki használ számítógépet vagy okostelefont, és a különböző alkalmazások (Facebook, Viber, Instagram, WhatsApp, Snapchat) segítségével gyakorlatilag folyamatos az online jelenlét. Ezért a zaklatással nemcsak a valós térben (iskolában, utcán), hanem az online térben is találkozhatnak a gyerekek. A zaklatás elhúzódó, folyamatos lehet, mivel nem szükséges a résztvevők találkozása, akár személyes ismeretség nélkül is megvalósulhat. Heti 7 nap, a nap 24 órájában bármikor megtörténhet, így még az otthon sem jelent biztos védelmet ellene.

Érdemes a gyerekekkel elbeszélgetni az ilyenkor szükséges teendőkről. A legfontosabb, hogy ne tartsák magukban, ha bántják őket a közösségi oldalakon vagy privátüzenetben. Minden esetben szóljanak Önöknek (szüleiknek, bizalmasaiknak), hogy közösen megtehessék az alábbiakat:

  • Készítsenek képernyőmentést a zaklató üzenetekről!
  • Jelentsék a küldőt az oldal üzemeltetőjének!
  • Tiltsák le a zaklató profilját, ezzel megszakítva vele a kapcsolatot!
  • Tegyenek feljelentést a rendőrségen!

Ne feledjék, az ilyen zaklatások maguktól nem szűnnek meg. Tenni kell ellene – tegyenek ellene!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Mindenét elvették

A rendőrök őrizetbe vették, majd kezdeményezték a letartóztatását annak a három siklósi lakosnak, akik egy 80 éves nőt akaratában, mozgásában korlátoztak, és felélték a vagyonát.