Ismét „Élőben a tárgyalóteremből”

2021. 09. 25., szo - 07:30
Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Egy bírósági tárgyalást bemutató drogprevenciós „színházi előadás”-t tartottak Bátonyterenyén.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Balassagyarmati Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakemberei tartották meg a színházélmény testközelből alapelveire épített rendhagyó programjukat, amelynek ez alkalommal a bátonyterenyei Kossuth Lajos Általános Iskola adott otthont.

A diákok körében évek óta nagy sikernek örvendő bírósági tárgyalást bemutató speciális színi előadásban a vádlott egy fiatalkorú diák, aki kábítószer birtoklása bűncselekményt követett el. Az interaktív elemeket tartalmazó színdarabban a nézők, – mint a tárgyalás résztvevői – hiteles képet kaphattak a bírósági tárgyalás rendjéről és menetéről, a bíró, az ügyész, a szakértő, valamint a védő szerepéről, továbbá a tanúk és a vádlott jogairól és kötelességeiről.

Az első felvonást követően – avagy a „bírósági tárgyalás” ítélethozatal előtti szünetében - a résztvevő diákoknak lehetőségük volt arra, hogy kérdéseket tegyenek fel a bűnmegelőzési szakemberek részére, kifejtsék véleményüket, illetve megvitassák a bemutatott helyzetet. Elmondhatták azt is, hogy ők miért és milyen ítéletet hoznának a bíró helyében. A beszélgetést követően a „bíró” kihirdette az ítéletet.

A színházi előadásban feldolgozott történet valós, megtörtént bűncselekmények jellemzőit mutatja be, tudatosítva a nézőkkel, hogy a kábítószer-fogyasztást a káros hatásai mellett a büntetőjogi felelősségre vonás is követi. A Bátonyterenyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal közösen szervezett bűnmegelőzési program elsődleges célja, hogy a tanulók hiteles formában szerezzenek a problémával kapcsolatos ismereteket.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Embercsempész rendőrkézen

Egy okmányok nélküli, magát szerb állampolgárnak valló női sofőr akart 14 migránst Ausztriába juttatni.

 

Kettőt egy csapásra

A győri rendőrök a bejelentést követő 24 óra alatt elfogtak két férfit, akik a gyanú szerint két győrújbaráti házba is betörtek.

 

Újabb elfogás az M5 autópályán

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen az 58 éves szerb férfi ellen, aki 16 embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

 

Őrizetben a koszovói embercsempész

A 29 éves férfi öt illegális migránst szállított, mikor a Tolna megyei rendőrök az M9-es autóúton Bogyiszló térségében ellenőrizték.