Kortárssegítők továbbképzése Ajkán és Pápán

2019. 02. 22., p - 12:26
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök főként a csalók észlelésére és a bűncselekmények megelőzésére hívták fel a nyugdíjasok figyelmét.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a Veszprém Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály Igazságügyi Osztályával és a jelentősebb megyei idős szervezetekkel közösen országosan is újszerű programként 2011-ben indította el a megyében az idős bűnmegelőzési kortárssegítő programot. Ennek lényege, hogy maguk az érintettek az aktivitásuk, a helyi közösségben betöltött szerepük alapján látnak el feladatokat kortársaik között az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzésével kapcsolatosan. A projekt, továbbá a „Fókuszban a biztonság” elnevezésű  bűnmegelőzési pályázat keretén belül az Ajkai Rendőrkapitányság munkatársai 2019. február 19-én délelőtt 55 idős kortárssegítő részére tartottak továbbképzést, melynek során a szóbeli tájékoztatás mellett a résztvevők prevenciós szakmai kézikönyvet is kaptak.

A pápai rendőrök 2019. február 21-én délután hívták össze a rendőrkapitányság illetékességi területén tevékenykedő bűnmegelőzési kortárssegítőket, melynek során elmondták a 2018-ban megvalósuló idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények jellemzőit. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai ezt követően hasznos prevenciós tanácsokat adtak a megjelenteknek. Az előadók többek között arra kérték a jelenlevőket, hogy a besurranások megelőzése céljából napközben is zárják az utcakapukat, illetve a  bejárati ajtókat, és idegeneket soha ne engedjenek be otthonaikba. Kitértek a házaló árusoktól vásárolt termékek veszélyeire is, hiszen az ily módon eladni kívánt áruk gyakorta rossz minőségűek vagy felárazottak és garancia sem jár hozzájuk. A rendőrök ezen kívül felhívták a figyelmet az ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatoknak álcázott termékbemutatókra is, valamint szóba került az úgynevezett „unokázós csalás” jelensége, amely többnyire megelőzhető azzal, ha azonnal visszahívják telefonon a segítséget kérő vagy állítólagosan bajba jutott unokát, illetve annak szüleit.

idősek

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elfogás hét órán belül

A rendőrök őrizetbe vették azt a fiatalkorú fiút, aki megtámadott Miskolcon egy nőt, és elvette az értékeit.

 

Illegális migránsok Ásotthalomnál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba tizenhét migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.