Ne dőljenek be!

2021. 03. 31., sze - 12:06
Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

Új módszerrel, de továbbra is idős személyektől próbálnak pénzt kicsalni a csalók Pécsett.

A rendőrök 2021. március 23-án egy 16 éves lányt hallgattak ki gyanúsítottként. A megalapozott gyanú szerint a fiatal az elfogását megelőző héten milliókat csalt ki egy 92 éves férfitól. A lány az édesanyja halálára, illetve a hagyatéki eljárással kapcsolatos ügyvédi költségekre hivatkozva kért pénzt a sértettől, aki két részletben közel 3 millió forintot vett le a számlájáról, majd átadta azt a csalónak. A gyanúsított ellen csalás elkövetése miatt nyomoz a Pécsi Rendőrkapitányság.

Egy 83 éves férfit is megpróbált átverni egy 44 éves nő Pécsett. A nő arra hivatkozva kért másfél millió forintot az idős úrtól, hogy tartozása van, amelyet ha nem fizet meg, kilakoltatják. A sértett le is vette a számlájáról a kért összeget, azonban a rendőrök elfogták a csalót, még mielőtt a sértett átadta volna neki a pénzt.  A nőt előállították a rendőrkapitányságra, majd a nyomozók kihallgatták gyanúsítottként, ellene csalás kísérlete miatt indult büntetőeljárás.

Az elkövetők a legkülönfélébb indokokkal szólítják meg az idős embereket, majd tévedésbe ejtik őket a bűncselekmények elkövetése érdekében. A csalók a sértettek idős korát és jóhiszeműségét kihasználva különféle történeteket találnak ki, arra hivatkoznak, hogy bajban vannak, és sürgősen pénzre van szükségük.

A bűncselekmények elkerülése érdekében a rendőrség azt tanácsolja, hogy legyen bizalmatlanabb és gyanakvóbb az idegenekkel szemben, ha nagyobb pénzösszeget kérnek, az mindig legyen gyanús! Ismeretlen személyeket ne engedjen be a lakásába, és főleg ne adjon nekik pénzt, bármilyen indokra is hivatkoznak!

Amennyiben idegen személlyel szemben kételyei merülnének fel, kérjen segítséget a rokonoktól, vagy szükség esetén hívja a rendőrséget az ingyenes hívható 112-es központi segélyhívószámon.

Ne váljon bűncselekmény áldozatává, ne dőljön be a csalóknak!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Csak egy napig örülhetett

A rendőrök alig 24 órán belül azonosították és elfogták azt a baksi férfit, aki egy ismerőse házából vitt el arany ékszereket. Lopás miatt indult ellene eljárás.

 

Elkapták a tapolcai ámokfutót

Ámokfutó törte-zúzta a gépkocsikat Tapolcán és környékén. Volt, akit lesodort az útról, volt, akivel szándékosan ütközött.

 

Hogy ne legyen halálos a döntés

Április első napjai óta egy meglehetősen sokkoló, az érzelmeket erősen megmozgató film kering az interneten: Te döntesz… a kanyarban!