Ne dőljenek be a csalóknak!

2019. 02. 15., p - 09:01
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei elszántan törekszenek arra, hogy az unokázós csalóknak ne legyen több áldozatuk.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a szépkorúak prevenciós tájékoztatására, különös tekintettel az úgynevezett unokázós csalásokkal kapcsolatos áldozattá válás elkerülésének lehetőségeire. A megyei bűnmegelőzési szakemberek a városi rendőrkapitányságok körzeti megbízott munkatársaival együttműködve lakossági fórumokon, szociális intézményekben, valamint nyugdíjas klubokban közvetlenül szólítják meg az elkövetők célcsoportjának számító időskorúakat, nyugdíjasokat. A rendőrök ismertetik a jelenséget, a leggyakoribb elkövetési módokat, legendákat, amelyeket az elkövetők leggyakrabban próbálnak elhitetni kiszemelt áldozataikkal. A tanácsokat amellett, hogy szóban elhangzanak, szóróanyag formájában is megkapják a résztvevők. Legutóbb egy nyíregyházi nyugdíjas klub tagjait látogatták meg kollégáink 2019. február 13-án. Az előadók és a résztvevők között interaktív kommunikáció alakult ki, a speciálisan őket érintő bűncselekmény kapcsán.      

A csalók az időskorú áldozatot az unoka, vagy más közeli hozzátartozó nevében hívják fel telefonon és különböző indokkal pénzt kérnek. Előfordulhat, hogy az elkövető adja ki magát az unokának, vagy más hozzátartozónak, hogy az áldozatra nagyobb hatást gyakoroljon.

A leggyakoribb színlelt okok:

  • Az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
  • Az unoka, vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
  • A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.

Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát, kérjenek visszahívást és addig hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik!

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése és meggyőzése érdekében olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget, hívják a 112-es segélyhívót! Ne nyissanak ajtót idegeneknek és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt! Gyanús idegenek látogatása esetén lehetőség szerint jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kábelt loptak, őrizetben vannak

A Békés megyei rendőrök elfogtak három férfit, akik a gyanú szerint több ezer méternyi kábelt loptak el Mezőkovácsházán és a Bács-Kiskun megyei Kiskőrösön.

 

Játékos formában oktattak

Két kéz, két láb, két keréken címmel tartott rendezvényt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) Újszilváson április 25-én.

 

Háromgenerációs rendőrcsalád

Többgenerációs rendőrcsaládból származik, ezért Kovács Attila nem is gondolt más szakmára, csak a rendőrségre, amikor pályát választott.