Ne dőljön be az adathalászoknak!

2021. 06. 09., sze - 09:08
Vas Megyei Rendőr-főkapitányság

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának tanácsai.

Új trükkös elkövetési módszer jelent meg az elmúlt időszakban, amelynek lényege, hogy a csalók – egy pénzintézet nevében – folyamatban lévő banki tranzakció ellenőrzésének ürügyével, telefonon keresztül lépnek kapcsolatba a kiszemelt áldozatukkal. Arra hivatkoznak, hogy a szükséges banki adatok, valamint bankkártyaadatok birtokában, illetve az általuk meghatározott alkalmazás letöltését követően, le tudják állítani a nem kívánt utalást.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy kellő odafigyeléssel ezek a jogsértések is megelőzhetők!

- Ne tévessze meg, ha banki tranzakció ellenőrzésére, letiltására hivatkozva keresik! Szakítsa meg a vonalat és hívja bankjának központi telefonszámát!
- Fontos tudni, hogy a pénzintézetek telefonon keresztül, e-mailben, sms-ben sosem kérnek az internetbanki bejelentkezéshez és az azonosításhoz szükséges jelszót, illetve PIN-kódot!
- Bankkártyájának adatait senkinek ne adja meg!
- Telefonos kérésre soha ne módosítsa banki limitbeállítását!
- Az sms-ben kapott kódot ne adja meg senkinek! 
- A számítógépére, illetve a telefonjára idegen személy kérésére ne telepítsen semmilyen alkalmazást!

Amennyiben adatai mégis adathalász csalók kezébe kerültek, haladéktalanul jelezze azt pénzintézetének és értesítse a Rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

 

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Mennyi az annyi?

A bonyhádi rendőrök befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, melyet egy hidasi lakossal szemben folytattak közokirat hamisítás bűntett és csalás vétség elkövetése miatt.

 

Lopás miatt keressük

A rendőrség a lakosság segítségét kéri az ismeretlen férfi azonosításához.