Ne váljon csalás áldozatává!

2017. 10. 02., h - 09:24
Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Fogadják meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságutazó faárusokkal kapcsolatos tanácsait!

Az ősz beköszöntével közeleg a fűtési szezon és folyamatos a téli tüzelő felvásárlása. Az utazó árusok körében idén is megjelentek a tűzifával házaló kereskedők, akik házról-házra járva próbálják értékesíteni rakományukat.

Tanácsok a tűzifa vásárlásához:

  • Csak telephellyel rendelkező, leinformálható, számlaképes kereskedőktől vásároljon tűzifát. A megvásárolt tüzelőanyag kifizetésekor kérjen számlát.
  • Kerülje a házaló árusokkal történő üzletkötést. A fa eredete, minősége és mennyisége az ismeretlen kereskedők esetében általában nem ellenőrizhető vissza, így a fogyasztóvédelmi jogait, panaszait sem tudja megfelelően érvényesíteni.
  • Ne rendeljen telefonon! A fa mennyisége, fajtája és a minősége telefonon nem ellenőrizhető, míg a telephelyen személyesen is meggyőződhet a vásárolni kívánt fa tulajdonságairól.
  • Mérlegeljen előre! A fa típusától, keménységétől és nedvességtartalmától, valamint a feldolgozás és a berakodás módjától is függ, hogy mázsára, vagy köbméterben gazdaságosabb az adott fűtőanyag megvásárlása.
  • Ne feledje, hogy az erdei köbméter és a hasított köbméter között jelentős különbség van. Ha kalodában vásárolja meg a tűzifát, legyen jelen annak szétbontásánál. Az ömlesztett fa mennyisége gyakran megtévesztő, így könnyen csalás áldozatává válhat.
  • Átvételkor is ellenőrizze le a kiszállított tüzelő mennyiségét - amennyiben lehetséges - Ön, vagy megbízottja legyen jelen a fa mérlegelésekor.
  • Ne fizessen előre! A vételárat a kiszállított áru mennyiségének ellenőrzése után adja át a szállítóknak. Ha elégedetlen a szállítmánnyal, vagy kifogása van, nem köteles átvenni az árut.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Baleset Kőbányán

Rendőri irányítás mellett egy sávon halad a forgalom a Mázsa téri magasságkorlátozó kapunál.