Prevenciós délelőtt egy pápai általános iskolában

2018. 05. 18., p - 09:41
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

Pápán is kipróbálhatták a diákok az új bűnmegelőzési programot és regisztráltathatták kerékpárjaikat.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság és a Pápai Rendőrkapitányság munkatársai prevenciós foglalkozást tartottak 2018. május 16-án a Pápai Weöres Sándor Általános Iskola  7. osztályos tanulói részére. A Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával megvalósult „Fókuszban a biztonság” elnevezésű pályázat keretén belül megtartott játékos vetélkedőn a gyermekek megszabadították Gordont, a plüssjátékmackót a bilincseitől.

Gordon, aki egy gyermeket szimbolizál, a társai által elszenvedett zaklatássorozat nyomán előbb zárkózottá vált, nem találta társaival a megfelelő kapcsolatot és gyakran keveredett diáktársaival konfliktusba. Egy idő után már az online világból is fenyegetéseket kapott, s teljesen magára maradt. Ahhoz, hogy Gordon újra boldog gyermek legyen, ki kell szabadítani a „börtönéből”, ahová a társai juttatták. A kiszabadításhoz ötfős csoportokban különböző logikai feladatokat oldottak meg a diákok. A gyerekek a helyes megoldások után egy-egy dobozon lévő lakat kinyitása után újabb feladatokkal, kihívásokkal szembesültek.

A bűnmegelőzéssel foglalkozó kollégák egy társasjáték segítségével hívják fel a figyelmet az áldozatok helyzetére, a segítségnyújtás lehetséges módjaira és a bűnmegelőzés fontosságára. A játék az internetes zaklatásra és az erőszakra összpontosít, de segítségével a diákok átfogó képet kapnak a bűnmegelőzés, az áldozatvédelem lényegéről.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai felhívták a gyerekek figyelmét, hogy fogadják meg az alábbi internet használattal kapcsolatos tanácsokat.

  • Ne hagyd őrizetlenül a számítógépet és ne maradj bejelentkezve, amikor nyilvános helyen "csetelsz", vagy belépsz a közösségi oldaladra!

  • Képeket (főleg erotikus tartalmúakat) soha senkinek ne küldj át, mert bárki bármikor visszaélhet vele, akár zsarolhatnak is, illetve zaklathatnak miatta!

  • Letöltések alkalmával figyelj, hogy csak azokat a tartalmakat töltsd le, ami nem tilos, mert az illegális tartalom letöltését a törvény bünteti!

A program után a tanulók a Bike Safe program keretein belül regisztráltathatták kétkerekűiket az országos nyilvántartórendszerbe. A regisztrációkor minden, a kerékpárra vonatkozó adat, információ rögzítésre került, amely egy későbbi bűncselekmény esetén megkönnyítheti a hatóságok munkáját. Beazonosíthatóvá válnak a kerékpárok és így azok nagyobb valószínűséggel visszakerülhetnek jogos tulajdonosaikhoz. A rendőrség munkatársai a kerékpár-regisztráció mellett hasznos bűnmegelőzési tanácsokkal látták el az érdeklődőket, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozataivá.

A pápai rendőrök a délelőtt folyamán a helyi körzeti megbízotti irodában vagyonvédelmi tanácsokkal is várták az érdeklődőket.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Marihuána a kertben

Három férfi ellen indult eljárás, akik egy makói ingatlanban indiai kendert termesztettek.

 

Pásztorórákra adta ki lakását

A gyanú szerint egy 32 éves bakonykoppányi nő több személynek is rendelkezésre bocsátotta lakását annak érdekében, hogy ott prostitúciós tevékenységet folytassanak.