Prevenciós délelőtt egy pápai általános iskolában

2018. 05. 18., p - 09:41
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

Pápán is kipróbálhatták a diákok az új bűnmegelőzési programot és regisztráltathatták kerékpárjaikat.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság és a Pápai Rendőrkapitányság munkatársai prevenciós foglalkozást tartottak 2018. május 16-án a Pápai Weöres Sándor Általános Iskola  7. osztályos tanulói részére. A Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával megvalósult „Fókuszban a biztonság” elnevezésű pályázat keretén belül megtartott játékos vetélkedőn a gyermekek megszabadították Gordont, a plüssjátékmackót a bilincseitől.

Gordon, aki egy gyermeket szimbolizál, a társai által elszenvedett zaklatássorozat nyomán előbb zárkózottá vált, nem találta társaival a megfelelő kapcsolatot és gyakran keveredett diáktársaival konfliktusba. Egy idő után már az online világból is fenyegetéseket kapott, s teljesen magára maradt. Ahhoz, hogy Gordon újra boldog gyermek legyen, ki kell szabadítani a „börtönéből”, ahová a társai juttatták. A kiszabadításhoz ötfős csoportokban különböző logikai feladatokat oldottak meg a diákok. A gyerekek a helyes megoldások után egy-egy dobozon lévő lakat kinyitása után újabb feladatokkal, kihívásokkal szembesültek.

A bűnmegelőzéssel foglalkozó kollégák egy társasjáték segítségével hívják fel a figyelmet az áldozatok helyzetére, a segítségnyújtás lehetséges módjaira és a bűnmegelőzés fontosságára. A játék az internetes zaklatásra és az erőszakra összpontosít, de segítségével a diákok átfogó képet kapnak a bűnmegelőzés, az áldozatvédelem lényegéről.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai felhívták a gyerekek figyelmét, hogy fogadják meg az alábbi internet használattal kapcsolatos tanácsokat.

  • Ne hagyd őrizetlenül a számítógépet és ne maradj bejelentkezve, amikor nyilvános helyen "csetelsz", vagy belépsz a közösségi oldaladra!

  • Képeket (főleg erotikus tartalmúakat) soha senkinek ne küldj át, mert bárki bármikor visszaélhet vele, akár zsarolhatnak is, illetve zaklathatnak miatta!

  • Letöltések alkalmával figyelj, hogy csak azokat a tartalmakat töltsd le, ami nem tilos, mert az illegális tartalom letöltését a törvény bünteti!

A program után a tanulók a Bike Safe program keretein belül regisztráltathatták kétkerekűiket az országos nyilvántartórendszerbe. A regisztrációkor minden, a kerékpárra vonatkozó adat, információ rögzítésre került, amely egy későbbi bűncselekmény esetén megkönnyítheti a hatóságok munkáját. Beazonosíthatóvá válnak a kerékpárok és így azok nagyobb valószínűséggel visszakerülhetnek jogos tulajdonosaikhoz. A rendőrség munkatársai a kerékpár-regisztráció mellett hasznos bűnmegelőzési tanácsokkal látták el az érdeklődőket, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozataivá.

A pápai rendőrök a délelőtt folyamán a helyi körzeti megbízotti irodában vagyonvédelmi tanácsokkal is várták az érdeklődőket.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Vonaton megbújt migránsok

Egy gyorsvonat padlásterén megbújva próbált meg jogellenesen bejutni Magyarországra három illegális migráns.

 

Lopás és orgazdaság

A pápai rendőrök négy órán belül azonosították a betörőt és az orgazdát is.

 

Illegális migránsok Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Békíteni akart, életveszélyesen megsérült

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát két szegedi férfival szemben, akik egy szórakozóhelynél verekedtek össze. Ennek során egy harmadik vendég életveszélyesen megsérült.

 

Nyílt nap Győrben

A Győri Rendőrkapitányság a rendőrség állományának utánpótlására nyílt napot szervezett a középiskolás tanulók részére.