Te nem a fiam vagy!

2020. 09. 30., sze - 14:58
Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

Bonyhádon is felbukkantak az unokázós csalók, egy idős asszonyt próbáltak tévedésbe ejteni.

Egy 74 éves bonyhádi nő tett feljelentést 2020. szeptember 29-én, mert ismeretlen tettes telefonon felhívta és a fiának adta ki magát. A hívó azt állította, hogy balesetet szenvedett, kórházban van és pénzre van szüksége, amit postán kell befizetni. Az asszony ellenőrző kérdést tett fel a hívónak, aki trágár szavak kíséretében bontotta a vonalat.  

Az asszony nem dőlt be az ismeretlennek, nem hitte el, hogy a fiával beszél. Olyan kérdést tett fel, amelyre egy idegen nem tud válaszolni.

A csalók az idős emberek pénzét, értékeit igyekeznek megszerezni. Telefonon keresik fel az időseket, és a kiszemelt áldozat hozzátartozójának (unokájának, gyermekének) adják ki magukat, vagy azt mondják, hogy az ő megbízásából telefonálnak. Egy történettel állnak elő, amiben azt állítják, hogy a közeli hozzátartozó bajba került (kórházban, rendőrségen van, balesetet szenvedett). Kihasználják az idős emberek hiszékenységét, jóindulatát, a bajba jutott családtagon való segíteni akarását.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében kérjük:

  • Mindig járjon utána, hogy a rokona valóban bajban van-e! Tegye le a telefont és hívja fel hozzátartozóját!
  • Tegyen fel olyan kérdéseket, amelyekre egy idegen nem tud válaszolni!
  • Ha mégis bűncselekmény áldozatává válnak, azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

A rendőrség arra kéri az idősek családját, közvetlen ismerőseit, hogy hívják fel rokonuk figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre.

A témához kapcsolódó videó megtekinthető itt.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Migránsok a taxiban

A szerb sofőr három embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

 

Határsértők Szeged külterületén

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.