Útravaló Somogyban

2019. 06. 12., sze - 13:48
Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság

Fiataloknak tartottak játékos vetélkedőt Kaposváron.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársai az „Útravaló” program részeként 2019. június 12-én a délelőtti órákban a Deseda tó partján szerveztek játékos és egyben oktató vetélkedőt az iskolások részére. A program során a gyerekek ismeretterjesztő állomásokon feltehették kérdéseiket és játékos formában megismerkedhettek a bűncselekmény és a büntetőjogi felelősség fogalmával, a 14. életévük betöltésével járó jogkövetkezményekkel. A rendezvényen összesen hat, három fős csapat vett részt, akik közül az első három helyezett értékes ajándékcsomagot kapott.

Az internethasználat veszélyeivel kapcsolatban a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tanácsai:
 

  • „Erős” jelszavak használata

Ezt az alapvető szabályt nem pusztán a közösségi média, hanem minden online felületre csatlakozásnál érdemes betartani. A kis- és nagybetűket, speciális karaktereket, számokat is tartalmazó hosszú jelszavak nagyobb védettséget nyújtanak, azonban ezek használata sem javasolt több helyen. Az interneten elérhetők, választhatók jelszókezelő programok vagy jelmondatok is.
 

  • Adatvédelmi beállítások ellenőrzése

Egy új profil létrehozása során a legfontosabb a személyes adatokkal kapcsolatos beállítások biztonsága. Javasolt ellenőrizni, hogy a bejegyzéseket csak azok a személyek, csoportok lássák, akiknek szánták a tartalmat. A profilok részletes adataiba idegenek számára nem javasolt betekintést engedni, így az online bűnözők sem tudják felhasználni az adatokat a jelszavak kitalálásához, vagy ami még rosszabb, a személyazonosság duplikálásához, „ellopásához”. Ellenőrizzék rendszeresen a beállításokat, mivel a szolgáltatók időnként megváltoztathatják azokat.
 

  • Gondolják át kétszer is, hogy mit tesznek közzé!

Amennyiben illetéktelenek ártó szándékkal jutnak adatokhoz, annak ellenére is kikerülhet az internetre egy képernyőfelvétel egy-egy profilról, hozzászólásról, üzenetváltásról, ha az adatok kezelése biztonságos és helyesek a beállítások. Ezért érdemes alaposan átgondolni, hogy mit és hogyan teszünk közzé a közösségi felületeken. Egy vélemény, üzenet, kép vagy videó – ha egyszer a világhálóra került – az később nem, vagy nehezen vonható vissza.
 

  • Legyenek kétkedők, sok a netes átverés!

Általános szabály, hogy ami túl jó, hogy igaz legyen, az általában átverés. Így ha valaki új autót, számítógépet, vagy okostelefont ajánl valamilyen személyes adatért - születési hely, idő, személyi igazolvány száma - cserébe, az szinte biztosan csapda. Ezeket az adatokat ne adják ki, illetve mielőtt másra bízzák, győződjenek meg az ajánlat vagy a személy hitelességéről!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Egyedül és csapatban

A szolnoki nyomozók őrizetbe vették azt a férfit, aki az elmúlt hónapokban több lopást és betörést követett el Szolnokon.

 

Keressük Budai Helénát

A mezőkövesdi rendőrök a lakosság segítségét kérik egy 15 éves lány eltűnése kapcsán.

 

Körözték

A monori rendőrök elfogtak egy 25 éves férfit, aki ellen öt elfogatóparancs volt érvényben.

 

Családi házba tört be

A salgótarjáni rendőrök rövid időn belül beazonosították és előállították a fiatalkorút.

 

Karja bánta

A Bonyhádi Rendőrkapitányság súlyos egészségromlást eredményező közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást egy 38 éves férfival szemben.