Vigyázzon, internetes csalók!

2017. 12. 18., h - 14:40
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

Az internetes kereskedelem egyre nagyobb teret hódít Jász-Nagykun-Szolnok megyében is. Azonban a feltűnően kedvező árak veszélyt is rejthetnek magukban!

Az elmúlt évek során jelentős mértékben nőtt az online kereskedelem a magánszektorban is, így megyénkben is. Egyre többen élnek az internetes vásárlás lehetőségével, nem csak hivatalos, online üzletekben, shopokban, hanem aukciós oldalakon is előszeretettel vásárolnak.  


Megjelentek azok a csalók, akik különböző termékeket kínálnak fel eladásra a hirdetési, aukciós, vagy éppen kereskedő oldalakon. Ezeket a termékeket jellemzően áron alul hirdetik meg, általában tetszetős leírással, termékajánlóval, amellyel már az elején megpróbálják megtéveszteni a leendő vásárlókat, sértetteket.  


Az elkövetők jellemzően nem is rendelkeznek a meghirdetett termékkel, vagy annak silány másolatával csupán (például órahamisítványok, hibás számítógép alkatrészek, „keleti bóvlik”), illetve annak ellenére is fogadnak még megrendeléseket, hogy a valós tárgyat már korábban értékesítették. Az ilyen tételeknél mindig előre utalással kérik az áru vételárát rendezni, a feltételek leírásában ehhez kötve tesznek arra ígéretet, hogy elküldik a terméket, ami rendszerint nem történik meg. Amíg a pénz átutalása nem valósul meg, addig az „eladó” aktívan tartja a kapcsolatot az érdeklődőkkel, leendő vásárlókkal. Teljeskörű tájékoztatást ad, meggyőzi az ügyfeleket a tranzakció hitelességéről, elcsitítja a kételyeket, mindenre magyarázattal szolgál. A pénz megérkezését követően azonban ez megváltozik. A régi kommunikációs csatornák megszűnnek, az illető elérhetetlen lesz.  


Néhány alapvető biztonsági óvintézkedés betartásával elkerülhető az áldozattá válás:  


- Mindig csak megbízható online kereskedőoldalról, aukciós weboldalról vásároljon!

- A terméket kínáló kereskedő leellenőrizhető több forrásból is! Nézzen utána ezeknek, kérjen elérhetőségeket, referenciákat!

- Soha ne utaljon előre pénzt ismeretleneknek!

- Ha lehetőség van rá, akkor válassza az utánvételes megoldást!

- Lehetőleg vásárlás előtt győződjön meg személyesen is a termék állapotáról, megfelelő működéséről!

- Nézzen utána a megvásárolni kívánt terméknek, annak milyen hibái lehetnek, mire kell ügyelnie mielőtt megvenné! Elektronikus eszköznél rendelkezik-e hazai szervizháttérrel, alkatrészbázissal!  

 

Ha úgy látja, minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, azonnal hívja a rendőrséget a 112-es, vagy a 107-es segélyhívók egyikén!   

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Balesetet okozott, majd elhajtott

A rendőrök az állampolgárok segítségét kérik egy kerékpáros azonosításában, aki miután balesetet okozott Szegeden, segítségnyújtás nélkül elhagyta a helyszínt.

 

Körözött motorok, sisakok, ruhák

A magyar rendőrök az osztrák hatóságok által körözött motorokat, valamint bukósisakokat és ruhákat foglaltak Csongrád megyében.

 

Szállodai „mestertolvaj”

A újpesti rendőrök befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, melyben egy férfi több európai ország hoteljeiből lopott.

 

Éppen időben

A Mezőcsáti Rendőrőrs járőrei sikeresen újraélesztettek egy 64 éves nőt.

 

Összehangolt ellenőrzés

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az autópályán szabálytalanságot elkövető gépjárművezetőket szűrte ki egy összehangolt ellenőrzés során.