Ne hagyja, hogy áldozattá váljon!

2019. 02. 23., szo - 13:43
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

A kecskeméti könyvtárban a bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából a valós és virtuális világ veszélyeiről, illetve ezek elkerülésének lehetőségéről beszélgettek.

 

A bűncselekmények áldozatainak világnapján, február 22-én szervezett közös bűnmegelőzési tájékoztatót a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár.

Az évek óta tartó hatékony együttműködés újabb elemeként a könyvtár által meghirdetett programon az időskorúaknak szervezett internetes tanfolyam hallgatói vettek részt, valamint várták a más korosztályokba tartozó érdeklődőket is.

A megjelenteknek Váróczi-Bakos Rita rendőr őrnagy – bűnmegelőzési főelőadó – mutatta meg azokat a veszélyforrásokkal, amelyek a mindennapok során, valamint az internet világában leselkednek a lehetséges áldozatokra. Az rendezvényen a résztvevők élhettek a kérdezés és tapasztalatmegosztás lehetőségével is.

A hallgatók információkat kaptak arról, hogy „nem mindenki az, akinek látszik”. Megismerhették a telefonos csalások megelőzésének, az internet használókat fenyegető veszélyforrások kiküszöbölésének lehetőségeit, és megtudhatták, kit engedhetnek be a lakásukba. Az előadó ismertette azokat a kevéssé ismert élethelyzeteket is, amelyek a potencionális áldozatokat az emberkereskedők hálójába sodorhatják.

Az interaktív program során egyéb ajánlásokat is kaptak az érdeklődők, amelyek figyelembevételével elkerülhetik, hogy sérelmükre bűncselekményt kövessenek el, és – amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válnak – hogyan, milyen érdemi információkkal segíthetik a rendőrséget. Ehhez kapcsolódóan tájékoztatást kaptak a 112-es általános segélyhívó használatáról, illetve az állami és civil áldozatsegítési, kárenyhítési szolgáltatások lehetőségeiről.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

A rendőrök keresik a headset tolvajt

A miskolci rendőrök a lakosság segítségét kérik egy férfi azonosításához, aki az egyik telefonszaküzletből ellopott egy Huawei típusú fülhallgatót.

 

Rabolt, néhány perc alatt elfogták a rendőrök

Orosházán, egy üzletből akart elvinni kozmetikai termékeket, hajvágógépet egy férfi. A biztonsági őr megpróbálta feltartóztatni őt, dulakodtak, ennek ellenére sikerült elmenekülnie a helyszínről. A rendőrök néhány perc alatt elfogták és őrizetbe vették a rablással gyanúsítható férfit.