Egy hónap a drogprevenció jegyében

2019. 06. 26., sze - 13:25
Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

A kábítószer-ellenes világnaphoz kapcsolódóan több száz diáknak tartottak előadást és számos rendezvényen vettek részt a rendőrök Békés megyében.

Június 26-a a kábítószer-ellenes világnap. Ehhez kapcsolódóan Békés megyében, 2019. május 31-étől kezdődően a rendőrök általános és középiskolákban több száz diáknak tartottak előadásokat a tiltott, bódító hatású szerek használatának veszélyeiről. Többek között Békéscsabán, Békésen, Szabadkígyóson, Battonyán, Mezőkovácsházán, Mezőhegyesen, Sarkadon, Szeghalmon és Kunágotán is jártak a bűnmegelőzési előadók. Emellett számos rendezvényt tartottak, valamint részt vettek a helyi kábítószerügyi egyeztető fórumok által szervezett programokon is. Mezőkovácsházán például 12. alkalommal „Egészségköztársaság” címmel tartott rendezvényt a Hunyadi János Gimnázium és Szakképző Iskola.

Békéscsabán, a főtéren a diákönkormányzat szervezésében megtartott „LIKE” napon is volt lehetőség arra, hogy a fiatalok, a szülők, illetve a pedagógusok tájékozódjanak a rendőrség drogprevenciós programjairól és tanácsokat kérjenek. Szarvason a helyi nagycsaládos egyesület, a civil kör, a védőnői szolgálat, a családsegítő központ, valamint az evangélikus egyház tartott nagyszabású rendezvényt, amelyen a Szarvasi Rendőrkapitányság ifjúságvédelemmel foglalkozó rendőrei is részt vettek. Az érdeklődők hasznos tanácsokat tartalmazó információs kiadványokat kaphattak a bűnmegelőzési előadótól, valamint ismeretterjesztő játékokban is részt vehettek. Békéscsabán egy játszótér is helyszíne volt egy drogprevenciós rendezvénynek, amelyen a szabadidő hasznos eltöltésének fontosságára hívták fel a figyelmet a szakemberek. Az egy hónap programjában szerepelt a fiatalokat segítők képzése is. Békésen a helyi kábítószerügyi egyeztető fórum megtartotta a IV. Drogtükör Szakmai Napot, amelyen ifjúságvédelmi szakemberek, klinikai szakpszichológus és védőnő tartott előadást. Békéscsabán „Lehet segíteni!” címmel tartottak szakmai napot, amelyen szó esett a mentősök tapasztalatairól, valamint arról, hogy egy rehabilitációs centrumban hogyan látják el a kábítószerekkel már kapcsolatba került fiatalokat, hogyan igyekeznek számukra segítséget nyújtani. Emellett a Békéscsabai Rendőrkapitányság bemutatott egy saját készítésű kisfilmet, amelyben egy, most már évek óta tiltott szerek nélkül élő férfi mondja el, milyen problémákat okozott számára a kábítószer-használat, az ő életét hogyan változtatta meg, rontotta el a drogfüggőség.

A sokrétű programsorozat legfőbb üzenete az volt, hogy a kábítószerek, új pszichoaktív anyagok használata veszélyes. Gyakran a fiatalok nem is tudják pontosan, mit próbálnak ki, így a hatás is kiszámíthatatlan. A rendőrség egész évben több programot működtet, amelyeknek a célja a megelőzés, a segítségnyújtás. Így például Békés megyében is elérhetőek a rendőrség drogprevenciós összekötői, akiket akár személyesen, akár telefonon felkereshetnek a fiatalok, szülők, pedagógusok. A helyi kábítószerügyi egyeztető fórumok pedig összefogják és koordinálják a kábítószer-fogyasztás visszaszorításáért dolgozó intézmények, civil szervezetek tevékenységét.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Pályaorientációs nap Dabason

A Dabasi Rendőrkapitányság munkatársai 2019. október 16-án a dabasi Gyóni Géza Általános Iskola és a Szent János Katolikus Általános Iskola tanulói részére tartottak pályaorientációs napot.

 

Közös életet ígért, milliókat kért

Megismerkedésükkor munkát kínált egy szarvasi nő egy kecskeméti férfinak, majd azt mondta neki, hogy össze akar költözni vele, csak fel kell újítani azt a házat, amiben lakni fognak. Így vette rá arra, hogy közel 3 millió forintot adjon neki.

 

Keressük Demeter Zoltánt

A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri egy 31 éves, sátoraljaújhelyi férfi eltűnése ügyében.

 

Ittasság a gyanú

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai 28 ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év 41. hetében, mielőtt még balesetet okozhattak volna.

 

Nyomokból olvastak

Szeptember 26-án valószínűleg a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Szervek bűnügyi technikai osztály kutyavezetői alosztályának dunakeszi objektuma volt a legkevésbé áhított hely a törvény elől bujkálni szándékozók számára.

 

Drogériából loptak, keressük őket

A székesfehérvári rendőrök bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt keresik a fényképfelvételeken látható ismeretlen elkövetőket.