Ismét „Élőben a tárgyalóteremből”

2019. 10. 19., szo - 08:14
Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Egy bírósági tárgyalás bemutatásával folytatódott a „Szer-mentes élmény” drogprevenciós program Szirákon.

Újabb állomásához ért 2019. október 17-én a Szirák Község Önkormányzata által megvalósításra kerülő „Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal Szirákon” című pályázat keretén belül megvalósuló „Szermentes élmény”program.

A sziráki Teleki József Általános Iskola és Szakközépiskola diákjai ez alkalommal az „Élőben a tárgyalóteremből” című – fiktív bírósági tárgyalást bemutató – előadást tekinthették meg, melynek szereplőit Nógrád megyei rendőrök alakították.

A bírósági tárgyalást bemutató speciális foglalkozáson a vádlott egy diák, akit bűncselekmény elkövetésével vádol a bíróság. A programon a nézők betekintést nyerhettek a büntető eljárás utolsó szakaszába, megismerhették a bírósági tárgyalás rendjét és menetét, a bíró, az ügyész, a szakértő, valamint a védő szerepét, továbbá hallhatták a tanúk és a vádlott jogait és kötelességeit.

A „tárgyalás” ítélethozatal előtti szünetében a résztvevő diákoknak lehetőségük volt arra, hogy a bűnmegelőzési szakemberek részére kérdéseket tegyenek fel, kifejtsék véleményüket, illetve megvitassák a bemutatott helyzetet. A beszélgetést követően a „bíró” kihirdette az ítéletet.

A feldolgozott eset megtörtént bűncselekmény jellemzőit mutatja be, tudatosítva a nézőkkel, hogy büntetőjogi felelősségre vonásnak néz elébe, aki kábítószert fogyaszt. Az egyedi bűnmegelőzési program célja, hogy a középiskolás tanulók hiteles forrásból származó ismereteket kapjanak a problémával kapcsolatosan. Több éves tapasztalat igazolja, hogy hatékony ez a nem szokványos prevenciós módszer.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Baleset szemtanúit keressük

A veszprémi rendőrök segítségnyújtás elmulasztása miatt folytatnak eljárást egy Szentkirályszabadján történt baleset kapcsán.