Bűnmegelőzési előadás az idősek biztonságáért Sopronban

2019. 11. 20., sze - 08:10
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

A Pannonia Med Hotel adott otthont 2019. november 19-én a prevenciós rendezvénynek.

A Soproni Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakembere az Alzheimer Café tagjainak tartott előadást az időseket érintő trükkös lopások elkövetési módszereiről és a megelőzés lehetőségeiről.

Babelláné Lukács Katalin rendőr őrnagy, bűnmegelőzési kiemelt főelőadó a megjelent időskorúak figyelmét hívta fel azokra a trükkökre, amivel a bűnelkövetők próbálják megtéveszteni áldozataikat. A megelőzés lehetőségeiként említette többek között az alábbiakat:

  • Amennyiben kénytelenek idegent beengedni az otthonukba, soha ne hagyják magára, jelenlétében pénzt ne vegyenek elő.
  • Idegennek pénzt semmilyen ürüggyel se adjanak át!
  • Ne higgyék el, hogy nyereményjáték nyertesei, főként ha a nyeremény kézhezvételét megelőzően fizetniük is kell érte!
  • Megtakarításukat pénzintézetekben tartsák ne otthonukban!
  • Győződjenek meg arról, hogy aki telefonál valóban a rokonuk, akár tegyenek fel egy ellenőrző kérdést, aminek segítségével meg tudnak győződni a személyazonosságáról.

Az előadó a trükkös módszerrel elkövetett bűncselekmények ismertetésén túl kitért a kapcsolati erőszakra is és ismertette azokat a fontosabb szervezeteket, ahová az áldozatok segítségért fordulhatnak.

Bemutatta a krízisambulancia-hálózatot. Jelenleg hét központ működik az országban, ahol segítséget, szaktanácsot adnak a bántalmazottaknak, illetve krízis esetén elhelyezik őket, akár titkos menedékházakban is. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nap 24 órájában ingyen hívható a 0680205520-as Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszám.

A Családok Átmeneti Otthonaiban is azonnal elhelyezésre kerülnek a bajba jutottak. 

A rendőrség a sértett védelme érdekében ideiglenes megelőző távoltartásról határozhat, amely azonnali hatállyal teszi lehetővé, hogy a bántalmazót távoltartsák áldozatától, még abban az esetben is, ha közös tulajdonban élnek.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Letartóztatásban az embercsempész

A bíróság elrendelte a letartóztatását annak a szerb embercsempésznek, akit a rendőrök az M1-es autópályán Komárom-Esztergom megyében fogtak el.

 

Fokozott ellenőrzés

Az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el Budapesten és az ország több megyéjében.

 

Bosszúból rátámadt - vádjavaslat

Barátnője szakítani akart, ezért felpofozta és ellökte őt az a 36 éves férfi, akinek ügyében a dabasi rendőrök befejezték a nyomozást.

 

Szír migráns Szegednél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Szegednél. A járőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Segítettek a balatoni vízirendőrök

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2020. május 30-án négy esetben összesen 11 személynek segítettek partra jutni.