Bűnmegelőzési előadás az idősek biztonságáért Sopronban

2019. 11. 20., sze - 08:10
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

A Pannonia Med Hotel adott otthont 2019. november 19-én a prevenciós rendezvénynek.

A Soproni Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakembere az Alzheimer Café tagjainak tartott előadást az időseket érintő trükkös lopások elkövetési módszereiről és a megelőzés lehetőségeiről.

Babelláné Lukács Katalin rendőr őrnagy, bűnmegelőzési kiemelt főelőadó a megjelent időskorúak figyelmét hívta fel azokra a trükkökre, amivel a bűnelkövetők próbálják megtéveszteni áldozataikat. A megelőzés lehetőségeiként említette többek között az alábbiakat:

  • Amennyiben kénytelenek idegent beengedni az otthonukba, soha ne hagyják magára, jelenlétében pénzt ne vegyenek elő.
  • Idegennek pénzt semmilyen ürüggyel se adjanak át!
  • Ne higgyék el, hogy nyereményjáték nyertesei, főként ha a nyeremény kézhezvételét megelőzően fizetniük is kell érte!
  • Megtakarításukat pénzintézetekben tartsák ne otthonukban!
  • Győződjenek meg arról, hogy aki telefonál valóban a rokonuk, akár tegyenek fel egy ellenőrző kérdést, aminek segítségével meg tudnak győződni a személyazonosságáról.

Az előadó a trükkös módszerrel elkövetett bűncselekmények ismertetésén túl kitért a kapcsolati erőszakra is és ismertette azokat a fontosabb szervezeteket, ahová az áldozatok segítségért fordulhatnak.

Bemutatta a krízisambulancia-hálózatot. Jelenleg hét központ működik az országban, ahol segítséget, szaktanácsot adnak a bántalmazottaknak, illetve krízis esetén elhelyezik őket, akár titkos menedékházakban is. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nap 24 órájában ingyen hívható a 0680205520-as Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszám.

A Családok Átmeneti Otthonaiban is azonnal elhelyezésre kerülnek a bajba jutottak. 

A rendőrség a sértett védelme érdekében ideiglenes megelőző távoltartásról határozhat, amely azonnali hatállyal teszi lehetővé, hogy a bántalmazót távoltartsák áldozatától, még abban az esetben is, ha közös tulajdonban élnek.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Bódult állapotban vezetett

A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság járőrei Alsóregmecen egy férfit szűrtek ki a közúti forgalomból, aki bódult állapotban vezette járművét.

 

A lakásban érték tetten a tolvajt

A Szikszói Rendőrőrs munkatársai elfogták azt a férfit, aki alsóvadászon több családi házból és azok melléképületeiből lopott el különböző tárgyakat.