Ne essenek csalók áldozatává!

2018. 01. 26., p - 09:05
Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tanácsai.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt figyelmet fordít az idős, egyedülálló emberek védelmére, hiszen életkori sajátosságaikból adódóan kiszolgáltatottabbak és fokozottabban veszélyeztetettek bizonyos bűncselekményekkel szemben.

A Berettyóújfalui és Püspökladányi Rendőrkapitányság is csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást két férfival szemben, akik az elmúlt hetekben a gázszolgáltató egyenruhához hasonló megjelenésű, fényképes névkitűzővel ellátott munkaruhában csengettek be idősekhez, akiktől azzal az indokkal, hogy a lakásaikban lévő konvektorok gázcsapjait le kell cserélni, készpénzt csaltak ki.

A prevenció érdekében a rendőrök rendszeresen tartanak előadásokat, fórumokat időseknek, azonban az áldozattá válás megelőzése szempontjából kiemelkedő szerepe van a lakókörnyezetnek, a családtagok, ismerősök törődésének, odafigyelésének is.

Néhány tanács szépkorúak részére az áldozattá válás elkerülése érdekében:

  • Ne engedjen be idegeneket a lakásába! Sokféle trükkel próbálkoznak a bűnözők, hogy előzetes terepszemlét tarthassanak. Használjon videó kaputelefont, de kitekintő nyílást vagy ablakocskát is minden bejárati ajtóra lehet tenni. Ne nyisson ajtót addig, amíg nem tisztázza a látogató célját és szándékát, ne érezze emiatt magát nyomás alatt vagy kényelmetlenül.
  • A hivatalos személyek mindig fényképes igazolványt tartanak maguknál. Ha kételkednek az igazolvány hitelességében, kérjenek segítséget rokontól vagy a lakókörnyezettől!
  • Idegeneknek soha ne mutassák meg, hogy hol tartanak készpénzt az ingatlanban!   
  • A bejárati ajtót mindig gondosan zárja be, még akkor is, ha otthon tartózkodik. Vigyázzon a lakáskulcsaira, ne adjuk ki a kezéből, és persze ne hagyja el!
  • Szervezzen szomszédjaival közösen egyfajta figyelő szolgálatot!

Ha mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon. Az esetleges nyomok biztosítása céljából várja meg a rendőrök kiérkezését.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

130-cal a belvárosban

Jelentősen túllépte a sebességhatárt egy autós, akiről Békéscsaba belvárosában készített felvételt egy traffipax. A közlekedési balesetek egyik legfőbb oka a gyorshajtás. Aki a megengedettnél gyorsabban hajt, vagy nem az útviszonyokhoz, látási viszonyokhoz igazítja a haladási sebességét, kockázatot vállal.

 

Köveket dobált

A berettyóújfalui rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát.

 

Múzeumi Mozi

A Rendőrmúzeum (1087 Budapest, Mosonyi utca 5.) 2019. március 20-án 15 órai kezdettel tisztelettel várja az érdeklődőket a „Múzeumi Mozi” című programsorozat következő filmvetítésére:

 

Ki akart rabolni egy idős férfit

A kőbányai nyomozók egy szolgálaton kívüli, hivatásos állományú büntetés-végrehajtási kolléga segítségével fogták el a támadót.