Ne essenek csalók áldozatává!

2018. 01. 26., p - 09:05
Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tanácsai.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt figyelmet fordít az idős, egyedülálló emberek védelmére, hiszen életkori sajátosságaikból adódóan kiszolgáltatottabbak és fokozottabban veszélyeztetettek bizonyos bűncselekményekkel szemben.

A Berettyóújfalui és Püspökladányi Rendőrkapitányság is csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást két férfival szemben, akik az elmúlt hetekben a gázszolgáltató egyenruhához hasonló megjelenésű, fényképes névkitűzővel ellátott munkaruhában csengettek be idősekhez, akiktől azzal az indokkal, hogy a lakásaikban lévő konvektorok gázcsapjait le kell cserélni, készpénzt csaltak ki.

A prevenció érdekében a rendőrök rendszeresen tartanak előadásokat, fórumokat időseknek, azonban az áldozattá válás megelőzése szempontjából kiemelkedő szerepe van a lakókörnyezetnek, a családtagok, ismerősök törődésének, odafigyelésének is.

Néhány tanács szépkorúak részére az áldozattá válás elkerülése érdekében:

  • Ne engedjen be idegeneket a lakásába! Sokféle trükkel próbálkoznak a bűnözők, hogy előzetes terepszemlét tarthassanak. Használjon videó kaputelefont, de kitekintő nyílást vagy ablakocskát is minden bejárati ajtóra lehet tenni. Ne nyisson ajtót addig, amíg nem tisztázza a látogató célját és szándékát, ne érezze emiatt magát nyomás alatt vagy kényelmetlenül.
  • A hivatalos személyek mindig fényképes igazolványt tartanak maguknál. Ha kételkednek az igazolvány hitelességében, kérjenek segítséget rokontól vagy a lakókörnyezettől!
  • Idegeneknek soha ne mutassák meg, hogy hol tartanak készpénzt az ingatlanban!   
  • A bejárati ajtót mindig gondosan zárja be, még akkor is, ha otthon tartózkodik. Vigyázzon a lakáskulcsaira, ne adjuk ki a kezéből, és persze ne hagyja el!
  • Szervezzen szomszédjaival közösen egyfajta figyelő szolgálatot!

Ha mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon. Az esetleges nyomok biztosítása céljából várja meg a rendőrök kiérkezését.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Illegális migránsok egy macedón kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Betört a templomba

A rákosmentei nyomozók a hátrahagyott nyomokból azonosították, majd elfogták a férfit.

 

Járőrök mentettek életet

Időben érkezett a rendőri segítség ahhoz az abaújszántói lakáshoz, ahonnan füst áramlott az ablakból.

 

Torlódás az M0-ás autóúton

Egy műszaki hibás jármű miatt több kilométeres torlódás alakult ki az autóút Ráckevei (soroksári) Duna-ágat átívelő szakaszán.

 

Megütötte a nővért

Egy nagymama megütötte, majd unokájával együtt életveszélyesen megfenyegettek egy nővért Miskolcon.

 

Karácsonyi lézerfény

A sértett jó helyzetfelismerésének köszönhetően a rendőrök percek alatt elfogták a tolvajokat Fegyverneken.