10 hét 10 iskola

2019. 04. 06., szo - 09:36
Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Az érdi bűnmegelőzési programsorozat 9. oktatási hete is lezárult.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, prevenciós előadás-sorozat indult 2019. február 8-án az Érdi Ifjúsági Önkormányzat és az Érdi Rendőrkapitányság együttműködésében. A program célja alapvetően az, hogy a biztonságos internethasználat fontosságára felhívja a diákok figyelmét, egyben a megelőzés kiemelt szerepét is hivatott bemutatni, amely a digitális világban is egyre hangsúlyosabb szerepet kap.

A program keretében az Érdi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója, Szatmáriné Berczi Dolóresz c.r. százados, 2019. április 5-én három iskolába látogatott el. A Bolyai János Általános Iskolában, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban, illetve az Érdligeti Általános Iskolában megtartott rendhagyó tanórák keretében szó esett a digitális világban fenyegető veszélyekről, a zaklatásról, a gyermekpornográfiáról és egyéb, illegális és káros tartalmakról. A túlzásba vitt számítógéphasználatra, az állandó on-line életmódra, a függőség veszélyeire is felhívta a figyelmet az előadó. A gyerekek, elmondásuk szerint nagy veszélynek látják a kéretlen, felugró hirdetésekkel terjedő vírusokat, melyekre a megoldást is tudják: nem szabad megnyitni ezeket a tartalmakat.

Az Érdi Rendőrkapitányság szakemberei a pedagógusokat is be kívánják vonni a prevenciós programba, alábbi tanácsaikkal őket is segíteni kívánják.

A www.saferinternet.hu oldalról ajánljuk:

  • Ne feledje, hogy minden generáció a kommunikáció más-más formáit és módszereit részesíti előnyben, és használja ezeket aktívan a tanítás során is!
  • Szerezzen alapvető internetes ismereteket, annak érdekében, hogy a lehetséges veszélyeket minél inkább fel tudja mérni, ezáltal erősítheti a digitális immunrendszerét!
  • Hangolja össze diákjai életkorát és az internet alkalmazását!
  • Bátorítsa diákjait a helyes netikett alkalmazására, az internetes informális viselkedési szabályok betartására a más felhasználókkal való kapcsolattartásban! Valamint járjon elő jó példával a diákjaival folytatott kommunikáció során!
  • Állapodjon meg a tanárokkal, szülőkkel és a diákokkal közösen az internethasználatra vonatkozó szabályokban! Ennek során minden érintettet vonjon be a szabályok felállításának és megvalósításának folyamatába, és feleltesse meg ezeket a különféle korcsoportoknak!
  • Hívja fel diákjai figyelmét arra, hogy személyes adataikat csak nagyon körültekintően adják ki harmadik fél részére!
  • Beszéljen az interneten található tartalmak valóságtartalmáról, és mutassa meg diákjainak, hogyan lehet az online forrásokat kritikusan ellenőrizni!
  • Saját anyagai vonatkozásában ügyeljen arra, hogy megadja a forrásokat, és így járjon elől jó példával!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Három határsértő Tiszaszigetnél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.