Az internet veszélyei

2020. 02. 18., k - 09:16
Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök egy hét alatt több Nógrád megyei iskolában látták el tanácsokkal a diákokat a biztonságos internethasználat érdekében.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya, valamint a rendőrkapitányságok munkatársai a napokban több megyei általános és középiskolába látogattak el. A rendőrök az internet veszélyeiről és a biztonságos internethasználat szabályairól beszéltek a diákoknak, és felhívták a gyerekek figyelmét a kártékony alkalmazásokra.

A pedagógusoknak és a szülőknek tartott előadásokon az online világban elkövetett csalások és egyéb bűncselekmények veszélyeiről, azok gyors felismeréséről hallhattak tanácsokat a résztvevők.

A bűnmegelőzési szakemberek a multimédiás előadások alkalmával az internetes zaklatásról, az online zsarolásról és bántalmazásról szóló kisfilmeket is bemutatták a gyerekeknek, amelyeket közösen megbeszéltek. A diákok az ilyen helyzetekben követendő helyes magatartást, és a segítségkérés szabályait is elsajátíthatták.

 

Javaslataink szülők számára:

- Ha lehetőség van rá, közösen fedezzék fel az internetet, beszéljenek az online oldalak és a közösségi média veszélyeiről gyermekeikkel.

- Ha szükséges telepítsenek internetes gyermekvédelmi szűrőszoftvert a számítógépekre, tabletekre és telefonokra.

 

Az online veszélyek elkerülése érdekében a szakemberek az alábbi tanácsokra hívták fel a diákok figyelmét:

- Ne adjuk meg senkinek felhasználói nevünket és jelszavunkat!

- Csoportosítsuk ismerőseinket, ezáltal korlátozhatjuk, hogy ki mit láthat!

- Egyéb oldalra, vagy alkalmazásba közösségi profillal történő bejelentkezés során ellenőrizzük, hogy az oldal, vagy alkalmazás milyen személyes adatainkhoz fér hozzá!

- Más által is használt számítógépen – ha befejeztük az internet használatát – minden esetben jelentkezzünk ki a közösségi oldalról, levelezésből! A böngésző bezárása nem elegendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kamionban bújtak meg

Tompánál két illegális migráns jogellenesen próbált meg bejutni az ország területére.

 

Határsértő egy kamion alvázán

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Határsértők egy észak-macedón kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.