Biztonságban a világhálón

2020. 02. 15., szo - 10:58
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakembere az elmúlt héten több győri középiskolában tartott előadást a biztonságos internetezéshez kapcsolódóan.

Az oktatási intézményekben tartott interaktív foglalkozások során a prevenciós szakember felhívta a diákok figyelmét az internetezés veszélyeire, és az online technológiák tudatosabb és biztonságosabb használatára. A szakember az előadásokon ismertette a közösségi oldalak használatának esetleges veszélyeit, a személyes adatok védelmének fontosságát, valamint az internetes zaklatás lehetséges büntetőjogi következményeit.

Az előadás során a tanulóknak lehetőségük volt feltenni kérdéseiket, továbbá elmondhatták a témával kapcsolatos tapasztalataikat is.

Előadás 02.14.

A világháló meggondolatlan használata komoly veszélyeket rejt magában. Fontos, hogy gyermekeink ismerjék, milyen módszerekkel kerülhetik el áldozattá válásukat annak alkalmazásakor. A rendőrség prevenciós szakembere ennek kapcsán az alábbi tanácsokkal látta el a fiatalokat:

  • Kezeld óvatosan azokat, akik a világhálón veszik fel veled a kapcsolatot! Nem tudhatod biztosan, ki van valójában a profil mögött!
  • Gondold át, mit osztasz meg a közösségi oldalakon! Ami egyszer felkerül (kép, poszt, vélemény), az teljesen sohasem törölhető onnan.
  • Ne tegyél közzé és ne ossz meg mással kihívó képet, idegenek részére pedig semmilyen személyes információt ne adj (adatot, képet stb.)! Visszaélhetnek vele: zsarolhatnak vagy zaklathatnak később velük.
  • Ha találkozni szeretnél valakivel, akit online ismertél meg, mindig szólj előtte valamelyik szülődnek, és csak az ő engedélyével tedd azt meg. Első alkalommal szülői jelenléttel találkozz vele!
  • Fogadd el, hogy szüleid biztonsági szűrőt állíthatnak be a gépeden, ezzel felügyelve, korlátozva az internethasználatodat! Ez a te érdekedet szolgálja, annak alkalmazásával nagyobb biztonságban lehetsz az online világban.

A szülőknek az alábbiakat javasolja az előadó:

1. A szülő érdeklődjön, ha a gyermek valamilyen általa felfedezett internetes újdonságról számol be!

2. Szakítson időt közös internetezésre, így gyermekét hozzászoktathatja ahhoz, hogy az Internetezés közös program is lehet!

3. A káros tartalmak elleni védekezéshez használjon szűrőprogramokat, az ilyen tartalmú oldalakra jellemző kulcsszavak alkalmazásával, vagy egyes weboldalak címei alapján le lehet tiltani azok látogatásának lehetőségét.

4. Fontos annak tudatosítása, hogy a chatszobában való beszélgetés, ismerkedés során előfordulhat, hogy egyes személyek másnak adják ki magukat, nem a valóságnak megfelelő adatokat közölnek magukról.

5. Amennyiben tudomására jut, hogy gyermekét bármilyen formában zaklatják, forduljon a rendőrséghez!   


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt ügy: emberölésért felelhet

A hajdú-bihari nyomozók befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, amit egy nagykereki férfival szemben folytattak emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

 

Határrendészeti összesítő Csongrád-Csanád megyéből

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 33 határsértő Csongrád-Csanád megyében a tegnapi nap folyamán. A rendőrök 24 főt feltartóztattak, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket, 9 fő bejutását pedig megakadályozták.

 

Motorkerékpárt lopott

A dorogi nyomozók befejezték az ügy vizsgálatát azzal a 22 éves férfival szemben, aki egy teremgarázsból lopott robogót, amit aznap értékesített.