Előadássorozat a biztonságos internethasználat érdekében

2017. 12. 01., p - 12:18
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

A Csornai és a Kapuvári Rendőrkapitányság prevenciós szakemberei tartottak előadássorozatot gyermekek és szülők részére az internet használatának veszélyeiről.

A Csornai, valamint a Kapuvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadói, a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársaival közösen tartottak november hónapban előadás- sorozatot „Az internet veszélyei” címmel.

A rendezvényeket - Beled, Szany, Bágyogszovát, valamint Farád községekben - főként szülők és kamasz gyermekeik részére szervezték meg az előadók. A tájékoztatók célja az volt, hogy a szakemberek felhívják a szülők és a gyermekek figyelmét az internet veszélyeire és megismertessék velük a kockázati tényezők elkerülésének lehetőségeit.

A Kapuvári Rendőrkapitányság részéről Varga András c. r. főhadnagy, míg a Csornai Rendőrkapitányságról  Harsányi Judit c. r. őrnagy bűnmegelőzési előadók tartottak interaktív tájékoztatókat. Az előadók a beszélgetéseket megtörtént esetekkel és speciális oktatófilmekkel színesítették.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az alábbi ajánlásokat fogalmazta meg a témával kapcsolatban a szülők és gyermekik részére:

 • A szülő érdeklődjön, ha a gyermek valamilyen általa felfedezett internetes újdonságról számol be!
 • Szakítson időt közös szörfözésre, így gyermekét hozzászoktathatja ahhoz, hogy az Internetezés közös program is lehet!
 • A káros tartalmak elleni védekezéshez használjon szűrőprogramokat az ilyen tartalmú oldalakra jellemző kulcsszavak alkalmazásával, vagy egyes weboldalak címei alapján le lehet tiltani azok látogatásának lehetőségét!
 • Fontos annak tudatosítása, hogy a „chatszobában” való beszélgetés, ismerkedés során előfordulhat, hogy egyes személyek másnak adják ki magukat, nem a valóságnak megfelelő adatokat közölnek magukról! 
 • Amennyiben tudomására jut, hogy gyermekét bármilyen formában zaklatják az interneten keresztül, forduljon a rendőrséghez!    

Gyerekek részére:

 • Amit a világhálóra feltöltünk, az örökre ott marad!
 • Gondold meg, hogy milyen képeket raksz fel magadról vagy a családodról a közösségi oldalakra!
 • Mindig más regisztrációs nevet és jelszót használj, jelszavaidat folyamatosan változtasd!
 • Soha ne jelöld be a jelszó megjegyzése részt!
 • Internet-kávézóban vagy wifi pontról ne intézz személyes ügyeket!
 • Ne hagyd őrizetlenül a számítógéped, soha ne maradj bejelentkezve!

1

2

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Két afgán férfi egy szerb kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Szakértői véleményünk szerint…

Egy igazságügyi orvos szakértői és egy igazságügyi műszaki szakértői iroda összevonásával jött létre az a szakértői intézet, amely 2017 óta a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) Miskolci Intézete lett.

 

Szakértők Szombathelyen

A Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) Szombathelyi Intézetének jogelődje 2001. január 1-jén kezdte meg tevékenységét, hozzátartozott a Zalaegerszegi Orvoscsoport.

 

Veszélyes pihenni a leállósávban

A szakemberek a gyorsforgalmi utakon, a sztrádákon és autóutakon való közlekedést tartják a legbiztonságosabbnak Európa-szerte, hiszen az egységnyi útszakaszra vonatkozó balesetek száma itt a legalacsonyabb. A leállósávot azonban csak végszükség, azonnali megállásra kényszerítő műszaki hiba esetén szabad igénybe venni.

 

Nyílt nap a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumban

A Magyar Rendőrség a tiszthelyettesi állomány utánpótlása érdekében olyan fiatalokat keres, akik a rendőri szolgálatot választanák hivatásuknak, ezen lehetőség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is adott.

 

Csalás: a pénz ment, de semmi nem jött

Fűnyíró traktort szeretett volna vásárolni egy internetes oldalon egy mezőkovácsházi férfi. Meg is egyezett egy gödi hirdetővel, akinek elküldte a kialkudott vételárat, de a fűnyíró nem érkezett meg. A rendőrség az ügy vizsgálatát befejezte.