Fókuszban az internethasználat

2018. 02. 15., cs - 11:13
Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság

A somogyi rendőrök több intézményben, közel 1800 személynek tartottak bűnmegelőzési előadásokat és hívták fel a figyelmet a virtuális tér veszélyeire.

A Biztonságos Internet Napot (Safer Internet Day – SID) az Európai Unió Safer Internet Program (SIP) akciótervének keretein belül ma már a világon közel 130 országban minden év februárjának második keddjén, ugyanazon a napon rendezik meg. A 2018. évi Biztonságos Internet Naphoz kapcsolódóan 2018. február 5-11. között megtartott kampányhét keretében a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársai a megye több településén – általános- és középiskolákban, kulturális és közösségi központokban, gyermekotthonban, klubokban – összesen 71 alkalommal tartottak bűnmegelőzési előadásokat.

A rendőrség szakemberei felhívták a figyelmet az internet veszélyeire és tájékoztatták az érdeklődőket a közösségi oldalak és a chat-programok használatának biztonsági szabályairól, a személyes adatok védelmének fontosságáról, valamint az internetes zaklatás lehetséges büntetőjogi következményeiről is. Az előadók célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a tudatos és elővigyázatos felhasználói tevékenységre, a mobiltelefonok és online technológiák tudatosabb és biztonságosabb használatára.

 

Adataink védelme a legfontosabb! Az online veszélyek elkerülése érdekében kérjük, fogadja meg tanácsainkat!

· Ne adja meg senkinek felhasználói nevét és jelszavát!    

· Közösségi oldalon ne legyen nyilvános a profilja, a személyes adatait, a megosztott tartalmakat csak az ismerősei láthassák!  

· Csoportosítsa ismerőseit, ezáltal korlátozhatja, hogy ki mit láthat!        

· Egyéb oldalra vagy alkalmazásba közösségi profiljával történő bejelentkezés során ellenőrizze, hogy az oldal vagy alkalmazás milyen személyes adataihoz (születésnap, e-mail cím, ismerőseinek köre stb.) fér hozzá! Szükség esetén módosíthatja az elérhető információk körét.

· Más által is használt számítógépen – ha befejezte az internet használatát – minden esetben jelentkezzen ki a közösségi oldalról, levelezéséből! A böngésző bezárása nem elegendő.

· Rendszeresen készítsen biztonsági másolatot fontos adatairól! Erre alkalmas lehet egy külső merevlemez, amit csak a biztonsági mentés idejére csatlakoztatunk a számítógéphez, vagy olyan online tárhely, amely tárolja a fájlok korábbi verzióját is.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Könnygáz

Könnygázt alkalmazott a rendőrség.

 

Intézkedés

Teleszkópos botot és gázsprayt vitt magával.

 

Kiemelés

Rendőri intézkedés a rendezők kérésére.