Gondolatok az internetről az időskorúak védelmében

2018. 03. 29., cs - 11:42
Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Mátranovákon tartott interaktív bűnmegelőzési előadást a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársa.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakembere a napokban Mátranovákon tartott előadást az időskorúak körében is egyre kedveltebb közösségi oldalak biztonságos használatáról, valamint az online oldalak és a közösségi média veszélyeiről.

Noskó Zsolt címzetes rendőr őrnagy az előadásában bemutatta, hogy a felhasználók a közösségi oldalakra feltöltött fényképek és videók által adott esetben kiszolgáltatottakká válhatnak. Elmondta, hogy az áldozattá válás megelőzése érdekében hogyan és miként használhatják a közösségi portálok adatvédelmi funkcióit, melyeket a szolgáltatók folyamatosan, egyre hatékonyabbá tesznek.

Az őrnagy olyan további témákat érintett, mint a zsaroló programok vagy az úgynevezett adathalász tartalmú levelek, melyek úgy tűnhetnek, hogy megbízható forrásból érkeznek, azonban a bennük szereplő hivatkozásra kattintva, egy káros kódot tartalmazó weboldalra kerülhetünk, amely hozzáférést biztosíthat adatainkhoz.

A szakértő összességében olyan veszélyekre hívta fel az idősek figyelmét - például a közösségi oldalakkal kapcsolatban - melyről sokuk még korábban nem hallott, ezért a résztvevők szívesen vették a tájékoztatást. A megjelentek aktívan bekapcsolódtak az előadás menetébe, megosztották tapasztalataikat, elmondták véleményüket egy-egy kérdés kapcsán.

Kérjük, fogadja meg tanácsainkat:

  • Ismeretlen személyek közeledését, illetve a közösségi oldalakon érkezett jelölését mindig kezelje fenntartásokkal!
  • A közösségi oldalakra feltöltött fényképek bárki számár láthatóvá válhatnak. Mielőtt megosztaná, mindig ellenőrizze le, hogy valóban csak a kívánt tartalom látható-e az adott felvételen!
  • Ha zsarolni próbálják Önt, azonnal szakítsa meg a kapcsolatot! Ne teljesítse a zsaroló követeléseit!
  • Őrizze meg a bizonyítékokat – készítsen képernyőfelvételt!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Önként jelentkezett

A rendőrkapitányságra önként ment be az a férfi, aki péntek este egy közlekedési baleset részese volt Debrecenben. A gyanú szerint a jármű vezetője megállás nélkül elhagyta a helyszínt.