Internetbiztonságról szülőknek

2019. 11. 15., p - 11:19
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

A Soproni Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakembere egy helyi általános iskolában tartott tájékoztató előadást.

A Soproni Rendőrkapitányság prevenciós szakembere a helyi Német Nemzetiségi Általános Iskolában tanuló diákok szülei részére tartott tájékoztató előadást az internetbiztonság témakörében, 2019. november 14-én 17 órakor. A programon több, mint 60 szülő vett részt. A rendőrség szakembere a Gyerekek a net hálójában című tájékoztatójában betekintést adott a felnőtteknek a fiatalok internetezési szokásaiba, illetve segítséget nyújtott a téma kapcsán felmerült problémák megoldásába. Felhívta a szülők figyelmét arra, hogy meg kell tanítani a gyermekeket a világháló szabályaira, valamint hangsúlyozta a családtagok egymással történő beszélgetésének fontosságát.

A téma kapcsán az alábbiakat emelte ki:

Mit tehet a szülő:

  • Mutasson példát.
  • Nevelje gyerekét tudatosságra, tanítsa meg arra, hogy mielőtt bármit feltöltene, letöltene, megosztana, gondolja át, hogy mi lehet adott esetben a „legrosszabb forgatókönyv”, és csak akkor cselekedjen, ha az teljes mértékben veszélytelen.
  • Ha az internetezés során a gyermeke bármilyen bántó, sértő, megalázó, zaklató, stb. üzenetet kap, tanítsa meg arra, hogy sohase reagáljon azonnal, forduljon egy felnőtthöz, aki segít neki megoldani a problémát.
  • Érdemes a gyerekekkel közösen játszani az interneten, ez egy jó lehetőséget biztosít arra, hogy nagyobb betekintést nyerjen gyermeke internetezési szokásaiba, illetve, hogy jobban felügyelje azt.
  • Számon kérés helyett érdeklődjön gyermeke internetezési szokásai iránt, kérje meg, hogy meséljen róla, mutassa meg például, hogy milyen applikációkat használ.
  • Lássa el gyermekét hasznos tanácsokkal a jelszóra, az e-mail címre, az adatvédelmi beállításokra, az inkognitóban történő keresésre, az ismerősök bejelölésére, a like-ok gyűjtésére vonatkozóan.
  • Mutassa meg gyermekének a való világ és az online „illúzió” közötti különbséget.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Egy határsértőt fogtak el a rendőrök Békéscsabán

A magát algériainak valló férfit a vasútállomáson ellenőrizték. Nem tudta hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságát és azt, hogy jogszerűen tartózkodik Magyarországon. A rendőrök előállítják.

 

Szerszámokat lopott

A kiskunmajsai rendőrök egy 21 éves helyi férfit gyanúsítanak a betöréssel.

 

Falfirkák a lakótelepen

A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai egy 28 éves helyi lakost hallgattak ki gyanúsítottként.