Internetbiztonságról szülőknek

2019. 11. 15., p - 11:19
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

A Soproni Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakembere egy helyi általános iskolában tartott tájékoztató előadást.

A Soproni Rendőrkapitányság prevenciós szakembere a helyi Német Nemzetiségi Általános Iskolában tanuló diákok szülei részére tartott tájékoztató előadást az internetbiztonság témakörében, 2019. november 14-én 17 órakor. A programon több, mint 60 szülő vett részt. A rendőrség szakembere a Gyerekek a net hálójában című tájékoztatójában betekintést adott a felnőtteknek a fiatalok internetezési szokásaiba, illetve segítséget nyújtott a téma kapcsán felmerült problémák megoldásába. Felhívta a szülők figyelmét arra, hogy meg kell tanítani a gyermekeket a világháló szabályaira, valamint hangsúlyozta a családtagok egymással történő beszélgetésének fontosságát.

A téma kapcsán az alábbiakat emelte ki:

Mit tehet a szülő:

  • Mutasson példát.
  • Nevelje gyerekét tudatosságra, tanítsa meg arra, hogy mielőtt bármit feltöltene, letöltene, megosztana, gondolja át, hogy mi lehet adott esetben a „legrosszabb forgatókönyv”, és csak akkor cselekedjen, ha az teljes mértékben veszélytelen.
  • Ha az internetezés során a gyermeke bármilyen bántó, sértő, megalázó, zaklató, stb. üzenetet kap, tanítsa meg arra, hogy sohase reagáljon azonnal, forduljon egy felnőtthöz, aki segít neki megoldani a problémát.
  • Érdemes a gyerekekkel közösen játszani az interneten, ez egy jó lehetőséget biztosít arra, hogy nagyobb betekintést nyerjen gyermeke internetezési szokásaiba, illetve, hogy jobban felügyelje azt.
  • Számon kérés helyett érdeklődjön gyermeke internetezési szokásai iránt, kérje meg, hogy meséljen róla, mutassa meg például, hogy milyen applikációkat használ.
  • Lássa el gyermekét hasznos tanácsokkal a jelszóra, az e-mail címre, az adatvédelmi beállításokra, az inkognitóban történő keresésre, az ismerősök bejelölésére, a like-ok gyűjtésére vonatkozóan.
  • Mutassa meg gyermekének a való világ és az online „illúzió” közötti különbséget.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértő Vaskútnál

A magát szír állampolgárnak valló férfit a rendőrök visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

 

Határsértők Katymárnál

Afgán állampolgárnak vallották magukat azok az illegális migránsok, akik Katymárnál jogellenesen akartak az országba bejutni.

 

Két határsértő Tiszaszigetnél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.