Ne ossza meg magánéletét a nagyvilággal!

2020. 03. 05., cs - 09:52
Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Személyes adatai védelmében kérjük, fogadja meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tanácsait.

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy szakítás után az elhagyott fél bosszúból olyan intim képeket tölt fel a világhálóra, ami a másik személy szempontjából, sértő, megalázó. Általában amikor ezek a képek készültek és megküldték a partnerüknek még nem gondoltak arra, hogy a boldog kapcsolat egyszer véget érhet és kiszolgáltatottá válhatnak a rosszindulatú volt társuk miatt.

Léteznek olyan weboldalak, melyeken a felhasználók a korábbi partnerüket ábrázoló intim jellegű képeket töltenek fel. Ezek jogsértő oldalak!

Az, aki ilyen képet, a rajta lévő személy engedélye nélkül használ fel jogsértést követ el, a körülményektől függően ellene polgári vagy büntetőjogi eljárás indítható.

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, milyen tartalmakat oszthatunk meg nagy nyilvánosság előtt! Gondolja át, hogy milyen következményei lehetnek – akár évekkel később is – annak, ha beleegyezik, hogy fényképet, mozgóképet készítsenek Önről, vagy ha önmagáról küld, oszt meg felvételeket.

Ha például egy Önről vagy környezetéről készült felvételt megoszt, az attól kezdve letölthetővé és másokkal is megoszthatóvá válik, akár úgy is, hogy Ön nem tud róla. Ezeket a felvételeket olyan emberek is láthatják, akik kifejezetten ilyen képekre vadásznak abból a célból, hogy a fotót felhasználva visszaéljenek a tartalommal.

Kérjük, fogadja meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tanácsait:

  • Ne készítsen olyan fénykép- vagy videófelvételeket, amelyeket nem mutatna meg idegeneknek!
  • Ne küldjön magáról intim fotókat, még akkor se, ha megbízik a partnerében!
  • Mielőtt a közösségi oldalra feltöltene egy fényképet, kérje ki barátai, szülei véleményét is!

Mit tegyen, ha engedélye nélkül, Önről sértő képek kerülnek megosztásra?

  • Tegyen bejelentést az oldal üzemeltetőjénél, hogy töröljék az adott tartalmat!
  • Készítsen képernyőfelvételt és tegyen feljelentést!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt ügy: emberölésért felelhet

A hajdú-bihari nyomozók befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, amit egy nagykereki férfival szemben folytattak emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

 

Határrendészeti összesítő Csongrád-Csanád megyéből

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 33 határsértő Csongrád-Csanád megyében a tegnapi nap folyamán. A rendőrök 24 főt feltartóztattak, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket, 9 fő bejutását pedig megakadályozták.