Bűnmegelőzés a buszokon, villamosokon

2017. 12. 20., sze - 11:01
Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság

Az adventi időszakban Debrecenben az autóbuszok, trolibuszok, villamosok monitorain bűnmegelőzési üzenetekkel figyelmeztetnek a rendőrök.

A bűnmegelőzés érdekében, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. támogatásával az utasok 2017 decemberében az autóbuszok, trolibuszok és villamosok monitorain láthatják a rendőrség tanácsait.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály célja, hogy figyelmeztesse az utasokat arra, hogy figyeljenek értékeikre, ne hagyják magukat megtéveszteni.

 

Az áldozattá válás megelőzése érdekében kérjük, fogadják meg a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait.

  • A zseblopásokat jellemzően zsúfolt helyeken, a vásári forgatagban, tömegközlekedési eszközökön, bevásárlóközpontokban, üzletekben követik el. Fokozottan figyeljenek arra, hogy a pénztárcáikat ne a kosár, táska tetején, hanem jól elrejtve, lehetőleg a kabát belső zsebében tartsák! Fizetéskor a pénztárca mindig a látótérben vagy a kezükben legyen! A táskáikat egy pillanatra se veszítsék szem elől, ne hagyják a bevásárlókocsiban, felügyelet nélkül! A válltáskák zsebeit ajánlatos mindig behúzni, és zsebekkel befelé fordítva hordani. Tömegközlekedési eszközön, különösen a fel- és leszállások alkalmával figyeljenek környezetükre, kézitáskáikat szorítsák a testükhöz!
  • Bankkártyás fizetés esetén, a PIN kódot úgy üssék be, hogy azt illetéktelen személy ne tudja leolvasni! A bankkártyát, mobiltelefont, a pénzt és az igazolványokat lehetőség szerint külön tárolják! Elvesztés, eltulajdonítás esetén azt azonnal tiltsák le bankjuknál!
  • Az ünnepi rohanások során sokan kevésbé foglalkoznak autójuk biztonságával és látható helyen hagyják értékeiket, pedig az elkövetőknek néhány pillanat is elég ahhoz, hogy az autóban hagyott mobiltelefont, táskát megszerezzék. Mielőtt az autót magára hagyják, győződjenek meg arról, hogy hagytak-e telefont, GPS készüléket, egyéb műszaki cikket látható helyen! Személyes irataik se maradjanak a járműben! A csomagokat célszerű úgy elrendezni, hogy közben senki ne figyelhesse meg, mi került a csomagtartóba. Távozás előtt még egyszer ellenőrizzék, hogy az autó bezárt állapotban van. Az indítókulcsot mások számára ne tegyék könnyen hozzáférhetővé!
  • A karácsony közeledtével megszaporodhatnak a csalások is. Az elkövetők sok esetben adománygyűjtésre hivatkozva csalnak ki pénzt a kiszemelt személytől.
  • Trükkös tolvajok – általában egyszerre több személy – a háztulajdonosok jóhiszeműségét kihasználva jutnak be az ingatlanba, ahol a sértett figyelmét elterelve kutatják fel a pénzt, értékeket. Lehetőség szerint tehát idegeneket soha ne engedjenek be a kapun, még az udvarra sem! Ha úgy gondolják, csalóval állnak szemben, értesítsék a rendőrséget!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárták a nyomozást

Egy 77 éves férfi lőszereket tartott magánál engedély nélkül Balassagyarmaton.

 

Telefont rabolt

A rendőrök néhány órán belül elfogták azt a fiatalkorút, aki Miskolcon erőszakkal elvette egy gyermek mobiltelefonját.