Ne dőljenek be a csalóknak!

2018. 02. 07., sze - 09:01
Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság az áldozattá válás megelőzésére hívja fel a figyelmet.

A Szekszárdi Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el csalás vétség elkövetésének gyanúja miatt.

Egy szekszárdi férfit ejtett tévedésbe ismeretlen tettes 2018. február 3-án este. A telefonáló közölte a sértettel, hogy egy sorsoláson nyert 50.000 forintot, de azt csak úgy kaphatja meg, ha a különböző utasításait követi. A férfi a hívó útmutatása alapján egy telefonszámra feltöltött 15.000 forintot. Később tudatosult a sértettben, hogy csalás áldozatává vált.

Arra kérünk mindenkit, hogy fogadják meg tanácsainkat!

Nincs a telekommunikációs szolgáltatónál olyan nyereményakció, amelynek során telefonszámokat sorsolnak ki, majd a kisorsolt személy a nyereményét készpénz befizetése, vagy telefonos feltöltés ellenében kaphatja meg. A szolgáltatók a promóciós tevékenységükről az internetes weboldalaikon részletesen tájékoztatják az ügyfeleket.

Ha olyan hívást kapnak, amelynek során a hívó önmagát egy szolgáltató munkatársának adja ki, majd közli, hogy a hívott egy nyereménysorsoláson pénzt nyert, akkor a telefonáló nagy valószínűséggel csaló, és szándéka a hívott tévedésbe ejtése, valamint pénzének megszerzése. Az ilyen elkövetők általában megnyerően, meggyőzően érvelnek, stílusuk nagyban hasonlít a szolgáltatók diszpécsereinek stílusához.

Kérjük, hogy minden esetben gondolják át, hogy mit tesznek! Ne dőljenek be a csalóknak, és ne kövessék az utasításokat! Ne töltsenek fel összegeket a megadott telefonszámokra, ne fizessenek a hívónak! Ne adják meg saját bankszámlájuk, bankkártyájuk azonosítóit! Hívják fel a szolgáltató központi számát és kérjenek bővebb tájékoztatást. A szolgáltatók munkatársai mindig lehetőséget biztosítanak a kapcsolatfelvételre és megadják az elérhetőségüket, amelyet a központi ügyfélszolgálaton keresztül ellenőrizhetnek.

Amennyiben gyanús hívást fogadnak, jegyezzék fel annak időpontját, esetleg a hívó telefonszámát, majd azonnal tegyenek bejelentést a rendőrség 112-es telefonszámán. Kérjük, hogy a felhívásunkról tegyenek említést hozzátartozóiknak, ismerőseiknek!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Illegális migránsok egy macedón kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Betört a templomba

A rákosmentei nyomozók a hátrahagyott nyomokból azonosították, majd elfogták a férfit.

 

Járőrök mentettek életet

Időben érkezett a rendőri segítség ahhoz az abaújszántói lakáshoz, ahonnan füst áramlott az ablakból.

 

Torlódás az M0-ás autóúton

Egy műszaki hibás jármű miatt több kilométeres torlódás alakult ki az autóút Ráckevei (soroksári) Duna-ágat átívelő szakaszán.

 

Megütötte a nővért

Egy nagymama megütötte, majd unokájával együtt életveszélyesen megfenyegettek egy nővért Miskolcon.

 

Karácsonyi lézerfény

A sértett jó helyzetfelismerésének köszönhetően a rendőrök percek alatt elfogták a tolvajokat Fegyverneken.