Ne higgyen a csalóknak!

2020. 04. 29., sze - 10:11
Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a hozzátartozókra hivatkozással elkövetett csalások megelőzési lehetőségeire hívja fel a lakosság figyelmét.

A bűnözők a bűncselekmények elkövetésénél azt használják ki, hogy az idős emberek gyakran hiszékenyek, jószívűek, vagy akár azt, hogy egyedül vannak. A sértettek óvatlansága, a túlzott bizalom az idegenek irányában még mindig gyakori áldozati magatartás. A lakosok egy része sokszor életmódjából, szokásaiból, vagy korából, egészségi állapotából adódóan könnyen megtéveszthető. Az idős emberek jóhiszeműségük, segítőkészségük miatt kiemelten veszélyeztetettek a különféle jogsértésekkel szemben.

Az úgynevezett trükkös elkövetők egyik módszere az „unokázós” csalás. A csalók az időskorú áldozatot az unoka, vagy más hozzátartozó nevében telefonon hívják fel, majd különböző indokkal pénzt kérnek.

A leggyakoribb színlelt okok:

  • Az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, és az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
  • Az unoka, vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
  • A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.

Kérjük fogadják meg tanácsainkat:

  • Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát! Ha felmerül a gyanú, hogy valaki önmagát az Ön hozzátartozójának adja ki, hívja fel hozzátartozóját és tájékozódjon!
  • Ne bízzanak meg a váratlanul jelentkező idegenekben, akár telefonon, akár személyesen keresik meg Önöket! (A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.)
  • Soha ne adjanak át pénzt, vagy más értéket idegenek számára!
  • Gyanús idegenek látogatása esetén hasznos lehet, ha megjegyzik a személyleírásukat, és adott estben a gépjármű rendszámát.
  • Amennyiben az ismeretlenek valamely szolgáltató dolgozójaként mutatkoznak be, minden esetben kérjék el igazolványukat, majd a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán ellenőrizzék.
  • Ha szükséges, többször is hívják fel rokonuk, ismerősük figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre, és mondják el nekik a rendőrség tanácsait.
  • Ha mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Vonaton bújtak meg

A feltartóztatott külföldieket a rendőrök visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

 

Szerb kamionban bújtak meg

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Keressük Kristóf Szimonettát

A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri egy 23 éves, füzéri nő eltűnése ügyében.

 

Vérükkel segítettek

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai véradáson vettek részt.