168 Óra: az elszúrás biztonsága - Frissítve az online vezető szerkesztő reagálásával

2020. 06. 11., cs - 12:02
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Nemcsak a tényeket és a rendőrségtől kapott adatokat, de saját, két nappal korábbi írását is figyelmen kívül hagyva tájékoztatja félre olvasóit a hetilap.

A szúrás biztonsága címmel közölt cikket a 168 Óra 2020. június 11-én, melyben tényként állítják, hogy egyre több késes gyilkosság történik Magyarországon. A szerző szerint lassan minden hétre jut egy gyilkosságról szóló tudósítás. A cikk azt is állítja, adatkérésükre a rendőrség lapzártáig nem válaszolt. A valóság ezzel szemben az, hogy az ORFK június 8-án megküldte a kért adatokat az újságírónak.

Válaszunkból kiderül: idén 44 szándékos, befejezett emberölés miatt indult eljárás, ebből 43 esetben már elfogták és kihallgatták a gyanúsítottat. A jelenleg még felderítetlen eset egy újszülött megtalált maradványaival kapcsolatos.

Az adatokat felhasználva Látványosan kevesebb a gyilkosság, de egyre többen oltják ki hozzátartozójuk életét címmel június 9-én jelentetett meg cikket a 168ora.hu.

Az sem etikus, hogy a hetilap a cikkében az „ORFK nyomozó osztályának életvédelmi szakirányítójaként” megszólaltatott szakértőnél elfelejtette feltüntetni, hogy az illető már 16 éve (!) nem aktív rendőr. Az pedig csak hab a tortán, hogy az említett szervezeti elem sem létezik már ilyen elnevezéssel.

Tagadhatatlan, hogy az elmúlt időszakban történtek nagy sajtóvisszhangot kapott emberölések. Ezek elkövetőit a rendőrség egytől-egyig rövid időn belül elfogta. Egyetlen gyilkosságnak sem lenne szabad megtörténnie, ugyanakkor a valós adatokat figyelmen kívül hagyva, hamis állításokkal riogatni az embereket megengedhetetlen. Még a 168 Órának is.

 

Alábbiakban közöljük a 168 Óra Online vezető szerkesztőjének reagálását:

 

Tisztelt Kommunikációs Szolgálat,

 

elolvastuk a police.hu-n megjelent közleményüket "168 Óra: Az elszúrás biztonsága" címmel. Gyors belső vizsgálatot tartottunk az Önök által felvetett tények kapcsán, ez igazolta, hogy súlyos újságírói-szerkesztői hibák vezettek a nyomtatásban június 11-én megjelent cikkben, A szúrás biztonsága című anyagban megjelent két téves állítás megjelenéséhez, amely szerint nem kaptunk választ az elküldött kérdéseinkre, továbbá az, hogy a nyilatkozó szakértő esetében nincs feltüntetve, hogy nem aktív rendőrségi munkatársról van szó.

 

Ezúton szeretném kérni, hogy közleményükben tüntessék fel az alábbi tényeket:

 

1. Az érintett cikk újságírója elmondása szerint június 1-én küldte el a vonatkozó kérdéseket a rendőrségnek. Levelében június 4-i határidőt jelölt meg a cikk elkészítése és a lapzárta jelentette időkeretek figyelembe vételével. Az ORFK válasza június 8-án 16:03-kor érkezett meg. A nyomtatott 168 Óra lapzártája június 9-én délután volt, és sajnos az újságíró nem jelezte, hogy időközben megérkezett a rendőrségi válasz, így ez a nyomtatott lapban sem került módosításra. A válaszokból így csak online cikk született június 9-én, ami fel is került honlapunkra.

2. Az érintett cikk újságírója szerint a leadott kéziratban valóban hibázott, kihagyta annak feltüntetését, hogy a nyilatkozó nem aktív rendőr. A cikk további részében azonban már mint "volt nyomozóra" hivatkozik. Az ellentmondást sajnos nem vette észre a cikk szerkesztője, emiatt az nem is került javításra.

A hibánkért elnézést kérünk az Országos Rendőr-főkapitányságtól és az olvasóktól, de leszögeznénk: nincs szó szándékosságról, direkt csúsztatásról. Lapunk továbbra is a sajtóetika szabályai szerint fog eljárni.

 

Üdvözlettel

168 Óra Online vezető szerkesztő


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Járőrmotorok szemléje Győrben

Parancsnoki szemlén győződött meg a megyei rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes arról, hogy kifogástalan műszaki állapotú és hatékony rendőri intézkedésekre alkalmas járművekkel ellenőriznek a Győr-Moson-Sopron megyei motoros járőrök.