A határsértő visszakerült Romániába, a segítője ellen büntetőeljárás indult

2020. 09. 25., p - 17:39
Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

A Békés megyei rendőrség embercsempészés miatt eljárást indított egy török állampolgár ellen, mert a gyanú szerint testvérének segített abban, hogy miután Románia felől az államhatárt illegálisan átlépte, tovább tudjon utazni. A rendőrök Dombegyházon tartóztatták fel őket.

Ahogyan arról korábban hírt adtunk, Dombegyházon 2020. szeptember 25-én 9 óra 15 perc körül leállítottak a rendőrök egy személygépkocsit, amelyben két férfi ült. Az autó vezetője, egy török állampolgár rendelkezett okmányokkal, és nem sokkal korábban jogszerűen lépte át az államhatárt. Utasa, aki elmondása szerint szintén török állampolgár, a személygépkocsit vezető férfi testvére, nem tudta hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságát és azt, hogy jogszerűen tartózkodik Magyarországon. A gyanú szerint Románia felől illegálisan gyalogolt át a zöldhatáron, és már magyar területen ült be az autóba. Ellene a Battonyai Határrendészeti Kirendeltségen idegenrendészeti eljárás indult, majd a rendőrök 2020. szeptember 25-én átadták őt a román hatóság képviselőinek. Az autót vezető 37 éves török állampolgár ellen pedig a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Újabb migráns rendőrkézen

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.