Ajándéknak színlelt csalás

2020. 12. 12., szo - 11:20
Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

A gyanú szerint egy telefontársaság nevével visszaélve vertek át embereket azok a csalók, akiket a napokban fogtak el a szekszárdi rendőrök.

Az elmúlt hetekben többen is tettek feljelentést Tolna megyében – Szekszárd és Bonyhád környékéről – ismeretlen tettesek ellen, akik az egyik távközlési cég alkalmazottjának adták ki magukat, és csaptak be vagy megkíséreltek becsapni embereket. Az elkövetők módszere az volt, hogy telefonon felhívtak – rendszerint idős – embereket azzal, hogy számlakedvezményt kapnak, ha adataikat egyeztetik. A kicsalt személyes adatok birtokában nagyértékű műszaki cikkeket – zömében tabletet vagy telefont – rendeltek a sértett nevére. A telefontársaság szabályzata szerint a náluk megrendelt terméket csak a megrendelő veheti át. A csalók ezért a megrendelt értékeket úgy szerezték meg, hogy egy újabb telefonálás során azt állították, hogy a felhívott személy valamelyik hozzátartozóját akarják meglepni kollégai vagy barátai, és ezért a sértett címére rendelték meg az „ajándékot”. Miután a tárgyak megérkeztek, a csalók elmentek az értékekért a sérttettekhez, majd azokat később, jóval áron alul eladták.

kép

A feljelentések kapcsán a Szekszárdi Rendőrkapitányságon büntetőeljárást indítottak csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt. A nyomozók széleskörű adatgyűjtésének köszönhetően alig két hét alatt beazonosították a csalás feltételezett elkövetőit, egy 33 éves egyházaskozári férfit, 35 éves feleségét és egy rokonukat. A szekszárdi rendőrök 2020. december 9-én tetten érték és elfogták a csalókat. A társaság tagjait előállították és gyanúsítottként hallgatták ki csalás bűntett elkövetése miatt. Az eljárás során kiderült, hogy a férfi és felesége 2020 novembere óta több tucat embert csapott be, és több mint százat kísérelt meg átverni Szekszárdon, Bonyhádon, Baján és más településeken. A nyomozók az elkövetők elfogása után több csalással megrendelt nagyértékű telefonkészüléket és készpénzt is lefoglaltak.

A bűncselekmények vizsgálatát a Szekszárdi Rendőrkapitányságon folytatják. A nyomozók az eljárás során vizsgálják, hogy a gyanúsítottak összefüggésbe hozhatók-e további hasonló bűncselekmények elkövetésével.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, ha hasonló indokokkal telefonon felhívják Önöket, azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát!

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése céljából olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget, vagy hívják a 112-es segélyhívót!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Járőrmotorok szemléje Győrben

Parancsnoki szemlén győződött meg a megyei rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes arról, hogy kifogástalan műszaki állapotú és hatékony rendőri intézkedésekre alkalmas járművekkel ellenőriznek a Győr-Moson-Sopron megyei motoros járőrök.