Balesetet okozott a kivilágítatlan lovas

2020. 07. 31., p - 14:03
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát.

Egy 22 éves férfi és ismerőse közlekedett lóháton a 8403-as számú úton, Pápa-Kéttornyúlak felől Dáka irányába 2019. december 31-én 18 óra 15 perc körül. A 30. kilométerszelvény közelében az elöl haladó lovas letért a menetirány szerinti jobb oldali árokba, hogy a továbbiakban az út menti szántóföldön haladjon tovább. A 22 éves fiatal is felkészült az árkon való áthaladásra, és a lóval keresztbe fordulva elfoglalta a jobb oldali forgalmi sáv nagy részét. Eközben az úton Pápa-Kéttornyúlak felől egy autó közeledett feléjük, és az autó a kivilágítatlan állatnak ütközött. A baleset során a járművezető súlyos, utasa könnyű sérüléseket szenvedett, míg a ló a helyszínen elpusztult.

A lovas ellen közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyt eljárás. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a nyomozás vizsgálati szakaszában a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az ügy iratait átadta az ügyészségnek.

A KRESZ nem tiltja a lóháton való közlekedést a közúton, azonban a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a közlekedésben résztvevők figyelmét a látás és a láthatóság fontosságára. Lakott területen kívül és korlátozott látási viszonyok mellett a lovas számára kötelező fényvisszaverő ruházat viselése, valamint az állat bal oldalán előre fehér vagy sárga, hátra pedig piros fényt adó lámpát kell vinni. Emellett ajánlott a lovas és az állat egyéb kivilágítása és láthatóvá tétele is, például kerékpáros lámpával vagy az állat lábára rögzített fényvisszaverő ruházattal.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam