Kábítószert és új pszichoaktív anyagot is fogyasztott, a rendőrök elfogták

2021. 08. 05., cs - 10:05
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

Kábítószer birtoklása és új pszichoaktív anyaggal való visszaélés miatt indult büntetőeljárás egy 18 éves gyulakeszi lakos ellen, a Tapolcai Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát.

A nyomozás adatai szerint a járőrök 2021. február 28-án Tapolca egyik utcájában igazoltatták a 18 éves fiatal férfit, aki az intézkedés során zavartan viselkedett és összefüggéstelenül beszélt, így felmerült nála bódító hatású szer fogyasztásának gyanúja. A rendőrök a ruházat átvizsgáláskor a fiatalember kabátjának bal belső zsebében alufóliába csomagolt, kábítószergyanús növényi anyagmaradványt találtak, amelyet lefoglaltak. Az intézkedés alá vont személyt elfogták, majd további mintavétel céljából előállították a Tapolcai Rendőrkapitányságra, és gyanúsítottként kihallgatták. Az ügyben kirendelt szakértő megállapította, hogy a 18 éves gyanúsított szervezetében amfetamin és szintetikus kannabinoid származékok voltak, továbbá, hogy a nála talált növényi anyagmaradvány szintén szintetikus kannabinoid származék volt. A gyulakeszi lakos ellen kábítószer birtoklása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytattak büntetőeljárást, új pszichoaktív anyaggal való visszaélés miatt pedig külön szabálysértési feljelentéssel éltek vele szemben a rendőrök. A Tapolcai Rendőrkapitányság a nyomozás vizsgálati szakaszában a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte és az iratokat átadta az illetékes ügyészségnek.

Az amfetamin kábítószernek minősülő anyag, amelynek jelentős romboló élettani hatásai vannak. A vérnyomást oly mértékben képes megemelni, hogy akár agyvérzést is okozhat, de jellemző még a fogyasztókra a hallucináció, szorongás, paranoia, pszichózis. Súlyosan károsítja a szívet, májat és a veséket. A szintetikus kannabinoid laboratóriumban előállított mesterséges anyag, ami a marihuana hatásait utánozza, de annál négyszer erősebb és veszélyesebb. Súlyos szív és érrendszeri panaszokat okoz, gyakori hatása a szorongás, pánikroham, skizofrénia, a fogyasztó egy idő után pszichiátriai beteggé válik.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam