Közlemény

2014. 09. 09., k - 19:29
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A rendőrségnek be kell tartania a törvényeket, és be is tartja azokat.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya két, a Norvég Civil Támogatási Alap részéről nyújtott anyagi eszközök felhasználásához köthető, korábban elrendelt, majd egyesített nyomozás keretében 2014. szeptember 8-án hat helyszínen tartott házkutatást. A 2014. szeptember 8-án 8 óra és 22 óra között több ütemben végrehajtott kényszerintézkedésben – beleértve a gépjárművezetőket, a helyszíneken és a nyomozó hatóság épületében meghallgatásokat lefolytató nyomozókat, a technikusokat, az informatikusokat, az ellenőröket és a kutató-szortírozókat – a főosztály állományából összesen 43 fő több alcsoportban vett részt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda 2012. szeptember 1-je óta a Készenléti Rendőrség alárendeltségében működő nyomozó hatóság, nyomozati cselekményeinek (pl. házkutatás) rendőri biztosítására a Készenléti Rendőrség Rendészeti Igazgatóság bevetési állományát kéri fel. A jelen esetben is így történt: a házkutatásokat a bevetési osztály állományából nyolc rendőr biztosította, jelenlétük, a több helyszínen végrehajtott eljárási cselekmények szakszerűségének biztosítása érdekében szükséges és indokolt volt.

A házkutatások során a nyomozó hatóság – álláspontja szerint – a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény valamennyi rendelkezését betartotta, biztosította a kényszerintézkedések érintettjeinek törvényes jogait. A házkutatások elszenvedői valamennyi esetben a helyszínen voltak, ahol azt a jogszabály előírta, hatósági tanúk jelentek meg. A házkutatások lefolytatásának módja ellen egy magánszemély jelentett be panaszt, három házkutatás tekintetében – élve a törvényben rögzített jogával – az arra jogosult nyolc napon belül nyilatkozik.

A házkutatások lefolytatásának módja, szakszerűsége tekintetében a rendőrség előtt jelen ideig egyetlen, a hatályos magyar bűntető joghoz értő nyilatkozat ismert, az Ökotárs Alapítvány vezetőjének jogi képviselője, dr. Kadlót Erzsébet az ATV – Egyenes beszéd című műsorszámában 2014. szeptember 8-án 20 óra 26 perckor sugárzott nyilatkozata.

A laikusok számára is érthető okokból a világ egyetlen bűnügyi nyomozó hatósága nem jelenti be előre, mikor és hol tart házkutatást, eljárásait nem a nyilvánosság előtt, nem attól befolyásolva folytatja, a nyilvánossággal a nyomozati szakban nem ismerteti a rendelkezésére álló személyi és tárgyi bizonyítékokat, nyomozási módszereit. A jelen eljárás során az abban résztvevők tényleges létszáma az elvégzendő tevékenységhez igazodott, az nem volt túlzó, demonstratív vagy megfélemlítő jellegű. A rendőrség nem felel a valóságtól elrugaszkodó közlések valóságtartalmáért, így például azért a minden alapot nélkülöző, a magyarországi médiatartalom-szolgáltatók többségében minden ellenőrzés nélkül közzétett, majd az érintett részéről is cáfolt hírért, mely szerint 2014. szeptember 8-án a nyomozó hatóság őrizetbe vette Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány igazgatóját.

A rendőrségnek valamennyi eljárás, így a Norvég Civil Támogatási Alap részéről nyújtott anyagi eszközök felhasználásához köthetően elrendelt nyomozás lefolytatása is törvényi kötelessége. A rendőrség a hatályos jogszabályi keretek között, tiszteletben tartva az ártatlanság vélelmét és a védelemhez való jogot hűtlen kezelés bűntett, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytatja az eljárást ismeretlen tettes ellen.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Megállítva

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen a 32 éves magyar sofőr ellen, aki négy külföldinek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

 

Tovább működhet a kémia

A járőrök Kazincbarcikán fogták el a katalizátor-tolvajokat, majd a miskolci nyomozók a két helyi férfit gyanúsítottként hallgatták ki az elmúlt időszakban történt lopások elkövetéséért.