Lezárt akta: több lakásba is besurrant

2020. 07. 03., p - 09:48
Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság

A Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya hatrendbeli kifosztás bűntett kísérlet és háromrendbeli lopás vétség kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást egy helyi nővel szemben.

Bejelentés érkezett a rendőrségre 2020. január 15-én reggel arról, hogy Debrecen belvárosában, egy lépcsőházban visszatartanak egy nőt, aki előzőleg a tulajdonos engedélye nélkül - a nyitva hagyott ajtón keresztül - bement egy lakásba és ott kutakodott. Az otthon tartózkodó tulajdonos észrevette a nőt, aki ekkor elhagyta a lakást. A helyszínre érkező egyenruhások a feltételezett elkövetőt előállították a rendőrkapitányságra, ahol lopás vétség kísérlet megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak vele szemben.

A nyomozás során kiderült, hogy a 46 éves helyi lakos az elfogását megelőző hetekben további nyolc belvárosi lakásba is besurrant. Módszere minden esetben ugyanaz volt. Ahol be nem zárt ajtót talált, oda benyitott és bement. Az sem zavarta, ha voltak otthon. Egyik esetben egy ágyban fekvő asszony fekhelye fölötti polcon kutakodott és megpróbált egy pénztárcát elvinni. A sértett hangos kiabálására a szomszéd szobában tartózkodó lánya sietett segítségére és kitessékelte a hívatlan látogatót. Egy másik esetben szintén egy idős nő lakásába ment be, itt pedig a szomszédok megjelenése zavarta meg a cselekményében. Az egyik szintén idős sértett, amikor észrevette a besurranót, megpróbálta bezárni a lakásba, azonban a nyitott konyhaablakon keresztül sikerült távoznia.

A gyanúsított, ha a lépcsőházat végig járva nem talált nyitott ajtót, akkor vizet kérve, vagy használt ruha vásárlására hivatkozva jutott be lakásokba. Ha beengedték és a tulajdonos nem figyelt, akkor rögtön lopással próbálkozott. A sértettek határozott fellépésének köszönhetően azonban értékeket nem sikerült ellopnia. 

A nyomozók a nőt bűnügyi őrizetbe vették és vele szemben a Debreceni Járásbíróság 2020. január 17-én elrendelte letartóztatást, amit az eljárás során mindvégig fenntartott.

A Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a nyomozás vizsgálati szakaszában a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat átadta az ügyészségnek.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Beigazolódott a gyanú

A XVII. kerületi rendőrök több száz gramm kábítószert találtak egy pár házában, illetve egy autószerelő műhelyben.

 

Határsértők Domaszék külterületén

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Határsértők Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.